Banjaluka: Obuka za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila

Srna
Banjaluka: Obuka za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila

BANjALUKA - Stručna institucija za tehničke preglede vozila organizuje danas i sutra u Banjaluci obuku za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila, čime se polaznicima omogućava da obnove licence koje su osnov za nastavak rada.

Na predavanjima koja će se u kontinuitetu održavati tokom godine, polaznici će se upoznati sa propisima iz oblasti tehničkih pregleda vozila, ispitivanjem vozila i načinom obavljanja tehničkih pregleda, saopšteno je iz kompanije "Prointer".

Goran Zrnić iz stanice za tehničke preglede "Agram" naveo je da je program obuke izuzetno kvalitetan.

"Koncept obuke podrazumijeva i otvorenost za naše prijedloge i sugestije za unapređenje sistema, a aktivnosti koje slijede idu ka tome da naš rad bude olakšan, ali i daleko kvalitetniji", naveo je Zrnić.

U saopštenju se navodi da su uslovi i kontrola rada stanica za tehnički pregled znatno poboljšani od 1. maja, zahvaljujući postavljanju novog softvera koji je rezultat rada domaćih stručnjaka iz kompanije "Prointer".

"Uvođenje novih IT rješenja bio je prvi potez stručne institucije čije poslove od ovog mjeseca obavlja konzorcijum čiji je nosilac Centar za automobilsko inženjerstvo", dodaje se u saopštenju.

U "Prointeru" navode da su softver izgradili na bazi novih tehnologija sa mogućnošću proširenja i nadogradnje. Marketing menadžer u "Prointeru" Mirjana Jukić istakla je da je plan da se do kraja godine uvežu mjerni uređaji sa tehničkih pregleda sa novim softverom.

"Tako će digitalizacija tehničkih pregleda omogućiti da kamere direktno očitavaju registarske tablice na vozilima, odnosno da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo", objasnila je Jukićeva.

U ovoj kompaniji naglašavaju da su u planu još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere.

Iz Centra za automobilsko inženjerstvo već sada navode da će jedan dio stanica morati da obnovi svoju opremu pošto je u nekima od njih ona stara i po nekoliko decenija. Direktor Centra za automobilsko inženjerstvo Bojana Pašalić naglasila je da je cilj da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja na putevima, a ne kao usputni proces koji više služi kao "kusur" osiguravajućim društvima prilikom registracije vozila.

U saopštenju "Prointera" dodaje se da je zadatak Stručne institucije za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj da vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, kao i da evidentira podatke o licencama i sertifikatima.

U Republici Srpskoj trenutno postoji 239 stanica za tehnički pregled kroz koje svake godine prođe 400.000 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana