Banjaluka: Majske mjesečne karte važe i do kraja aprila

Aleksandra Todorović
Banjaluka: Majske mjesečne karte važe i do kraja aprila

BANjALUKA - Na zadovoljstvo mnogobrojnih učenika i njihovih roditelja juče je postignut dogovor između gradonačelnika Draška Stanivukovića i prevoznika da mjesečne karte za maj važe i u aprilu, potvrdili su iz Gradske uprave.

Tako đaci, koji koriste autobus do škole, neće biti izloženi dodatnim troškovima za prevoz na nastavu ove sedmice, jer  je posljednja nedjelja u ovom mjesecu predviđena za proljećni raspust. 

- Uspjeli smo pronaći zajedničko rješenje da mjesečne karte za maj važe i u aprilu  - kazali su iz Uprave grada.
Objasnili su da će na ovaj način svi srednjoškolci i studenti, kojima su počele nastavne aktivnosti, dobiti mogućnost besplatnog prevoza zadnjih desetak dana ovog mjeseca.

Napomenuli su da u tarifnom sistemu javnog prevoza postoje mjesečne karte za jednu grupu linija i mjesečne karte za sve prevoznike, te da mjesečne karte važe isključivo od 1. do zadnjeg dana u mjesecu, a da prodaja počinje nekoliko dana prije kraja mjeseca.  

Na sastanku koji je gradonačelnik vodio sa prevoznicima, odlučeno da prodaja mjesečnih karata za maj počne sredinom ove sedmice.

- Nadležno Odjeljenje za saobraćaj i puteve prati epidemiološku situaciju i prilagođava polaske prevoznim potrebama. Sa ublažavanjem mjera i sistem  javnog prevoza putnika će biti vraćen u redovno funkcionisanje - saopštili su iz Gradske uprave.

Dodali su da je od juče povećan broj polazaka na svim linijama javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika s obzirom na to da su se i srednjoškolci vratili u školske klupe.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić, kazao je za "Glas Srpske" da je ova firma na molbu gradonačelnika izašla u susret građanima, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze jer autobusi trenutno saobraćaju bez bilo kakvih subvencija od grada.

- Dogovor je mogao da se zaključi i ranije, ali mi razumijemo potrebe građana i odmah smo naručili markice koje se moraju odštampati. Za razliku od prethodne prakse, kada su građani mogli mjesečnu kartu da kupe od 25. u mjesecu, napravićemo izuzetak i putnici će svoju kartu moći da produže od 22. tekućeg mjeseca - kazao je Mijić

Prema riječima roditelja ovaj dogovor im mnogo znači jer ne iziskuje dodatne troškove iz porodičnog budžeta.

- Moj sin iz Laktaša putuje u školu u Banjaluku, autobuska karta nije jeftina a do škole mora da presjeda u dva autobusa i samim tim ima i dupli trošak - kazala je majka jednog od srednjoškolaca Gordana Vujić.

DEZINFEKCIJA

U okviru pojačanih preventivnih mjera i sprečavanja širenja zaraze virusom korona, a u skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije grada, pojačana je dezinfekcija i čišćenje unutrašnjosti autobusa, kako bi se preventivno spriječilo širenje zaraze.

- Od marta prošle godine svakodnevno dezinfikujemo autobuse i pazimo na zdravlje putnika, ali apelujemo na sve da se pridržavaju mjera i da povedu računa o održavanju higijene i distance u autobusu - kazao je direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana