Banjalučki prevoznici: Obustava javnog prevoza od 1. jula

Jelena Tanacković
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Na sastanku prevoznika i predstavnika grada Banjaluka nije ponuđeno nikakvo rješenje, te će se prevoz najvjerovatnije obustaviti od 1. jula, rekao je za "Glas Srpske" Momir Vujasin, direktor preduzeća "Aldemo turs".

On dodaje da će novi prijedlog cjenovnika ići po hitnom postupku na sjednici Skupštine grada Banjaluka, koja će se održati 29. juna.

- Podnijeli smo zahtjev za raskid ugovora. Ostajemo pri tome i obustavljamo sve prigradske i gradske linije, ukoliko se ne desi ništa ni na toj sjednici - rekao je Vujasin.

Ističe da cijene goriva rastu svakim danom, a da je ugovor prekršen već nekoliko puta i to od strane grada.

- Situacija je vrlo teška, a kako bi opstali jedini način je da Skupština usvoji novi cjenovnik i da grad subvencioniše prigradske linije da bi se uopšte nastavio javni prevoz u Banjaluci  - rekao je Vujasin.

Kako kaže, po novom cjenovniku ukoliko se usvoji, pojedinačna karta će iznositi za prvu zonu 2,30 KM, drugu 3,50 KM, a za treću zonu 4,30 KM.

- Moramo naći rješenje, da li smanjenjem broja linija ili polazaka. Činjenica da je sve poskupjuelo, samo prevoz nije. Ukoliko stanje ostane ovakvo, javnog prevoza od 1. jula neće biti u Banjaluci - kazao je Vujasin.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za "Glas Srpske" da Gradska uprava nije prava adresa za rješavanje ovog problema.

- Oni bi trebalo da se obrate SNSD-u, čiji odbornici su izglasali dva miliona KM do kraja godine, a u budžetu je predviđeno između 250.000 i 300.000 KM. Protivzakonito je da se potpiše ugovor i fakture na iznos veći nego što ima novca u budžetu, oni hoće da uguše prevoz - rekao je Kresojević.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naveo je da su pod velikim pritiskom rasta cijena goriva, prevoznici sanas dostavili jasan prijedlog o obustavi saobraćanja javnog prevoza od 1. jula a neki i prijedlog o raskidu ugovora.

-Prema Skupštini Grada biće upućena odluka po hitnoj proceduri koja se tiče novog cjenovnika, te zahtjevi za hitne sastanke sa predsjednicima gradskih odbora partija koje čine Skupštinu Grada, kao i sastanak na relaciji rukovodstvo Gradske uprave, predsjednik Skupštine i prevoznici. Sve dosadašnje racionalne prijedloge Grada i prevoznika skupštinska većina je odbijala, ali ne smije biti pitanje politike, već pitanje opšteg interesa našeg grada, građana, ali i radnih mjesta – kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana