Tetoviranje plaćaju i po 1.000 maraka

Marija Karajlić
Tetoviranje plaćaju i po 1.000 maraka

Oslikavanje tijela ili tetovaža u posljednje vrijeme je sve popularnije među mladim Banjalučanima. Za ovaj trend broj zainteresovanih je iz dana u dan veći jer su davno prošla vremena kada se smatralo da se tetoviraju samo vojnici ili problematični momci. Mnogi su zaljubljeni u to pa znaju da daju i po 1.000 maraka za jednu tetovažu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" vlasnik jednog od tri registrovana studija u Banjaluci, Igor Pešić.

- Dok je za one koji su bar jednom oslikali neki dio tijela tetoviranje postalo nešto poput ličnog pečata, za nas koji to radimo je, osim načina života, i umjetnost koja se u pravom smislu te riječi uvlači pod kožu. Vrlo često se oni koji su već jednom uradili neki motiv vrate da urade još. Muškarci najčešće oslikavaju ruke, ramena i leđa, a žene ramena i zglobove nogu... - rekao je Pešić.

Istakao je da im je najveća satisfakcija kada klijent ode zadovoljan iz studija.

- Iako smo u ovom poslu godinama, svaki put nam je veliko zadovoljstvo kada ponovo vidimo poznato lice koje dođe sa novom idejom, ili razradom nečeg što smo već uradili - ponosan je Pešić.

Dodao je da motivi i veličine variraju od klijenta do klijenta.

- Sve je to u skladu sa maštom i voljom da se saslušaju sugestije, kao i finansijske mogućnosti. Proces tetoviranja od početka do kraja je sterilan, tako da postoji minorna mogućnost rizika od infekcije - objasnio je Pešić.

Naglasio je da komplikacije mogu da nastanu isključivo onda kada oni koji su se tetovirali ne ispoštuju ono što im je rečeno kod pravila održavanja i zarastanja tetovaže.

- To mogu biti komplikacije u smislu jedino sporijeg zarastanja, a do sada nije bilo ekstremnih slučajeva. Jedino što je ekstremno kod nas su motivi i veličine tetovaža - rekao je Pešić i dodao da cijena zavisi upravo od veličine i komplikovanosti motiva.

Napomenuo je da su svakidašnji motivi nešto sitniji, kao što su kineski znakovi, slova i pojedini natpisi i da se na njih odlučuju pripadnice nježnijeg pola, dok su rjeđi portreti i sadržajnije slike.

Ipak, odluka za oslikavanje tijela koje ostaje cijeli život je individualna, pa tako postoje oni koji bi se odlučili na tako nešto, kao i oni koji to nikada ne bi uradili.

Prema riječima sugrađanke Bojane Šatara, prvu tetovažu je uradila prije tri godine i nikada se nije pokajala zbog toga.

- Sa 25 sam uradila prvu sitniju tetovažu, kineski simbol plesa jer sam se njime bavila više od deceniju. To je nešto jako bitno za mene, pa sam je malo proširila pretprošle godine i ne znam da li je tu kraj - kroz smijeh kaže Šatara.

S druge strane, Ognjen Jančić kaže da je razlog što nije do sada uradio tetovažu taj što se boji da bi se poslije nekog vremena predomislio.

- Nikad nisam čvrsto odlučio da se istetoviram, jer mi nijedan motiv nije bio nešto posebno, pa nisam htio da prenaglim i kasnije se kajem i moram hirurški ili laserski da skidam sliku - rekao je Jančić.

Skidanje tetovaža

Prema riječima estetskog hirurga Darka Jovića, na uklanjanje tetovaže obično se odlučuje mlađa populacija.

- To su najčešće razlozi jer su istetovirali nešto što je u tom periodu bilo aktuelno, a onda su se pokajali ili im je dosadilo. Najlakše se skidaju crna i plava boja, dok se zelena skida vrlo teško, a za braon i crvenu treba i po nekoliko ponavljanja - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana