Puževi ugasili semafore u Banjaluci

Igor Pilipović
Puževi ugasili semafore u Banjaluci

Banjaluka - Puževi su glavni krivci za prestanak rada semafora na raskrsnici ulica Dr Mladena Stojanovića i Trive Amelice, kod bivše "Mljekare", te na raskrsnici ulice Trive Amelice i Bulevara srpske vojske, kod "Sajma".

Potvrdio je to direktor Telefonije "Vidaković", koja je zadužena za održavanje gradskih semafora, Rade Vidaković.

Semafori na ovim prometnim saobraćajnicama nisu u funkciji od vikenda, a od ljetos se već nekoliko puta dešavalo da prestanu da rade.

- To je neka vrsta puževa, glista, ni sam ne znam kako bih ih nazvao, koji su ušli u instalacije i gotovo je nemoguće boriti se protiv njih - kazao je Vidaković.

Objašnjava da su semafori osjetljivi i da nije lako naći problem te da su tek juče saznali šta je uzrok kvarova.

- Ovo je komplikovana tehnika. Ljudi misle da je to samo crveno, žuto i zeleno svjetlo, ali to nije baš tako - rekao je Vidaković i dodao da se trude da semafori prorade u najkraćem mogućem roku.

U Gradskoj upravi su rekli da su upoznati sa problemom.

- Očekujemo da semafori danas prorade. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova - kazali su juče u Gradskoj upravi.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da su dobijali primjedbe vozača da semafori ne rade na pomenutim lokacijama.

- Primjedbe su stizale i za semafore u samom centru grada, Novoj varoši i Centru jedan. Kada semafori ne rade, pojedini vozači se zbune i ne snalaze se baš dobro, što može dovesti do saobraćajnih nesreća - rekao je Jaćimović.

Vozači kažu da se ovaj problem pojavljivao i ranije na ovim dvjema raskrsnicama.

- Od ljetos nekoliko puta se dešavalo da ti semafori ne rade, a to su veoma prometne ulice. Kada se semafori ugase, posebno je teško uključiti se na magistralni put na Banjalučkom polju iz ulice Trive Amelice, gdje se zna napraviti kolona vozila - kazao je vozač Marko Popović.

Novac

Programom zajedničke javne komunalne potrošnje u ovoj godini predviđeno je 120.000 KM za održavanje semafora.

- Pod tim se podrazumijeva redovno održavanje semafora kao što je zamjena sijalica, grla, osigurača, štitnika i sočiva, farbanje stubova, zamjena stubova i lanterni uništenih u saobraćajnim nesrećama, te pranje sjenila i sočiva - navodi se u ovom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana