Programiraju vize za Olimpijadu u Bugarskoj

Vedrana Kulaga
Programiraju vize za Olimpijadu u Bugarskoj

Učenici banjolučke Gimnazije Igor Ševo i Andrej Ivaniš podijelili su prvo mjesto na nedavno održanom republičkom takmičenju iz informatike u oblasti programiranja, a drugo mjesto osvojio je njihov školski kolega Dejan Radić.

Prema riječima maturanta opšteg smjera Gimnazije Igora Ševe, programiranje nije jedna od lakših, ali je svakako jedna od interesantnijih oblasti informatike.

- Zadaci na republičkom takmičenju bili su dosta lagani, za razliku od nekih ranijih takmičenja, ali ovaj uspjeh biće mi kao odskočna daska da se još bolje pripremim za predstojeće takmičenje na nivou BiH - istakao je Ševo koji planira da upiše Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci.

On smatra da posjeduje dobru osnovu znanja koje uz pripreme za takmičenje može da donese vrhunski rezultat na bh. smotri informatičara.

- Nadam da ću i na sljedećem takmičenju ostvariti dobar plasman - zaključio je Ševo.

Prvo mjesto osvojio je i učenik prvog razreda matematičkog smjera Gimnazije Andrej Ivaniš koji je istakao da se njegova ljubav prema svijetu računara rodila još u osnovnoj školi.

- Kao dijete volio sam kompjuterske igrice koje sam kasnije počeo da programiram što je preraslo u pravu opsesiju - istakao je Ivaniš.

I on se nada da bi na smotri mladih informatičara u BiH mogao ponoviti uspjeh sa republičkog takmičenja.

- Kao i svaki takmičar optimista sam i uvijek se nadam najboljem. Nastojaću da pokažem sve svoje znanje a u tom slučaju rezultat ne bi trebao da izostane - naglasio je Ivaniš.   

Maturant jezičkog smjera Gimnazije Dejan Radić, koji je na republičkom takmičenju zaostao za korak iza Ševe i Ivaniša istakao je da se kod njega ljubav prema računarima javila još u  djetinjstvu.

- Činjenica je da sve počinje od igrica, a onda krene zanimanje za krupnije stvari kao što su programski jezici i tako se čovjek polako oblikuje i formira u toj oblasti - rekao je Radić.

On je naglasio da je njegov i cilj njegovih kolega Igora Ševe i Andreja Ivaniša da na državnom takmičenju osvoje neka od prvih mjesta koja vode na Olimpijadu u Bugarsku.

- Dobro smo se pripremali za proteklo takmičenje iz programiranja. Dobar rezultat opravdaće sav trud i napor koji smo uložili. Očekujem da ćemo dostojno predstaviti našu školu Gimnaziju i grad Banju Luku  - zaključio je Radić, budući student računarstva i informatike na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci.

 Pohvale

Profesorica informatike Milka Džombić istakla je da je posebno srećna što još uvijek postoje učenici koji žele da uče.

- Programiranje zahtijeva dosta truda i rada i "crtu" koju neko ima li nema, a ovi učenici to sigurno imaju. Drago mi je što su to učenici ove škole i ovog grada - naglasila je Džombićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana