Pripreme za lutkarski komad u režiji Tamare Kučinović: Čudesni svijet malih vukova

Milanka Mitrić
Pripreme za lutkarski komad u režiji Tamare Kučinović: Čudesni svijet malih vukova

BANjALUKA - Pozorišta, mjesta u kojima živi umjetnost u jednom od svojih najljepših oblika, mjesta radosti i tuge, istinskog kontakta publike i glumca, već nekoliko sedmica, po ko zna koji put, su zatvorena.

Pozorišta u Republici Srpskoj, uz brojne prekide i obustave aktivnosti tokom proteklih godinu dana, davala su sve da održe taj kontakt sa svojom publikom, a među njima je i dječiji nacionalni teatar. U vremenima koja su posebno teška za najmlađe, pozorište je bilo jedan vid radosti i mjesto u koje se djeca, možda i više nego ranije, uvijek rado vraćaju. Obustavom aktivnosti, posjete pozorištima su zaustavljene. Dječije pozorište Republike Srpske održalo je kontakt putem svojih onlajn predstava, a sada, na radost mališana, pripremaju jednu novu predstavu, koja će biti odigrana kad epidemiološka situacija bude povoljnija.

- Iako Dječije pozorište RS već dva vikenda emituje svoje predstave onlajn i virtuelno komunicira sa svojom publikom, u radionicama nacionalnog teatra je počeo veliki posao. Pred teatrom je nova sezona i želja da i novim naslovima obraduje svoju publiku. Prvi od naslova je lutkarska predstava “Mala vučica”, po tekstu i u režiji Tamare Kučinović iz Osijeka - navode iz Dječijeg pozorišta RS.

Kako dodaju, da bi glumački ansambl što prije mogao da počne s probama, čekajući najpovoljnije uslove, dragocjeno vrijeme mora da bude iskorišćeno maksimalno, te je stoga u Banjaluku doputovala scenografkinja iz Rijeke Aljona Pavlović, koja će na sceni Dječijeg pozorišta oživjeti čudesnu šumu u kojoj živi mala porodica vukova.

- Umjetnički tandem Kučinović - Pavlović predstavio se banjalučkoj publici predstavama “Smrznute pjesme”, Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, odnosno “Bajka o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka iz Mostara, koje su bile blistave predstave 18. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Banjaluka 2019. godine”. Riječ je o regionalno najnagrađivanijem umjetničkom autorskom timu, zbog čega je ambicioznost ovog projekta sa banjalučkim ansamblom još izazovnija - naznačili su iz ovog teatra i dodali da trenutno mogu da počnu s pripremama scenografije, u nadi da će situacija uskoro biti povoljnija.

- Datum premijere predstave zavisi od epidemiološke situacije, ali je namjera pozorišta da duhom optimizma organizuje proces rada, kako bi bili bezbjedni svi članovi kolektiva, a sve faze pripreme prošle u najboljem redu - zaključili su iz ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana