Prijedor: Počeo rad na novoj predstavi - prva internacionalna produkcija

Srna
Prijedor: Počeo rad na novoj predstavi - prva internacionalna produkcija

PRIJEDOR- Pozorište Prijedor je nakon duže pauze počelo rad na novoj predstavi, dramatizaciji romana Gorana Vojnovića "Jugoslavija, moja domovina" u režiji Marka Misirače, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora ove kuće Srđan Knjeginjić.

"Ovo nam je prva internacionalna saradnja, to jest saradnja Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra iz Slovenije i njemačke fondacije Fridrih Ebert", rekao je Knjeginjić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Premijera u Prijedoru planirana je za juni, a u Kopru za juli.

"Nadamo se posjeti velikim festivalima u regionu sa ovom predstavom", dodao je Knjeginjić.

Režiser Marko Misirača rekao je da je ovo šesta predstava koju radi u Pozorištu Prijedor, da su umjetnici iz Republike Srpske ovu priču o saradnji sa kolegama iz Kopra počeli mnogo ranije i da sada zajedno igraju glumci Pozorišta Prijedor, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gledališča Kopar.

"Ovo je jedna emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka vezanog za njegovo porijeklo i porijeklo njegovih roditelja. On kreće u potragu za ocem, prošlošću, korijenima i na tom potresnom dirljivom, nekad i vrlo duhovitom putu, on otkriva stvari o sebi i formira identitet kojeg nije ni bio svjestan", kaže Misirača.

Glumac Boris Šavija rekao je da nikad nije igrao u Sloveniji, niti je radio sa glumcima iz Slovenije i da je to sada veliko zadovoljstvo.

On je rekao da je u pitanju jako inspirativan komad i glumački i rediteljski, u svakom smislu umjetnički podatan za razna eksperimentisanja i emotivno bremenit.

Glumac Igor Štomolak istakao je da za umjetnike nikada, čak ni u ratovima, ne postoje granice i da je Goran Vojnović htio da napravi roman, a da je i adaptacija takva, da je fokus na prijateljstvu.

"Takvo prijateljstvo mislim da i sada pravimo sa ovom koprodukcijom u Prijedoru", rekao je Štomolak.

Umjetnički direktor Pozorišta Prijedor Mirela Predojević naglašava da je riječ o projektu koji ima sve uslove da bude veliki.

"Interesovanje svakog pojedinog člana koji učestvuje u ovom projektu je zaista veliko, zdušno, iskreno i iz srca", rekla je Predojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana