Predstava "Pad" odigrana na 11. Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u GP "Jazavac": Građanski revolt ponosnog čovjeka

Milanka Mitrić
Predstava "Pad" odigrana na 11. Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u GP "Jazavac": Građanski revolt ponosnog čovjeka

BANjALUKA - Jedna porodica, slična mnogima, veliki problemi svakodnevice, problemi društva u kojem je čovjek posvećen poslu toliko da ga to psihički i fizički urušava svaki dan. Jedna porodica koja vodi borbu za opstanak, slična mnogima.

Jedna kćerka i jedan otac, samo jedan primjer borbe malog čovjeka kojeg društvo smrvi, uništi, iskoristi i odbaci, a koji se svim silama bori protiv vjetrenjača svaki dan i koji se bori da održi svoje dostojanstvo, da ne padne u mračne kandže ponora bezvlašća, da ne poklekne pred svjetlima obećanja i lažnih riječi.

Sve to i još više stalo je u komad "Pad" Centra za kulturu Svilajnac, rađenog po tekstu Kokana Mladenovića i Branislave Ilić, a u režiji Kokana Mladenovića, koji je odigran prve takmičarske večeri 11. Međunarodnog festivala glumca "Zaplet".

U komadu igraju Branislav Trifunović, Jelena Blagojević i Nina Nešković.

Pogibija radnika, odluka o radu na predstavi i prikaz građanskog revolta, okosnica su radnje komada, u kojem je namjera bila da se prikaže samo jedan dio problema današnjice, u već poznatom maniru režisera Kokana Mladenovića.

- Tekst je rastao tok rada, improvizacije svih nas, analiza i dogovora. Kad je bila premijera u decembru prošle godine, 74 radnika su poginula u Srbiji, 60 na građevini. Mi smo osećali građansku i onda umetničku dužnosti i predstavu smatram činom nekog građanskog stava - kazao je režiser Kokan Mladenović.

Osvrćući se na temu društveno angažovanog pozorišta, koje na svoj način treba da donese osviješćenost o makar jednom problemu, da raskolači zatvorene oči mnogima, pred drugim problemima, istaknuto je da kako god se gledalo na komad, ipak je to samo predstava, ipak je to samo igra na sceni i pozorišna predstava.

- Mi smo u nezavidnoj situaciji i stalno hoćemo nešto da promenimo i mi smo u paradoksalnoj situaciji da to hoćemo kroz pozorište. To nam je jedino moguće, jer to radimo. Pričamo ljudima koji već znaju i osećaju. Jedino što smo mogli je da imena stavimo na kraju, da odamo počast, da kažemo da to nisu brojevi. Niko ne priča o tome  - naveo je glumac Branislav Trifunović i dodao da je ostalo mnogo neodgovorenih pitanja. Među njima je i pitanje koja je cijena svega toga, a kroz komad su provučena i pitanja o odgovornima, o cijeni ljudskog života, te o dostojanstvu.  

- Cena je ova. Ovaj čovek koga igram je ponosan, čovek koji odbija bilo kakvu vrstu kompromisa, koji ima ogromnu ljubav prema detetu i koji je spreman za svoje dete da uradi sve. To su heroji - dodao je Trifunović.

Glumicom večeri proglašena je Jelena Blagojević, koja je u komadu glumila kćerku poginulog radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana