Predstava “Jablan” otvara 20. Međunarodni festival za djecu: Dramsko srce na koje bi Kočić bio ponosan

Ilijana Božić
Foto: GS

BANjALUKA - Predstava “Jablan”, u režiji Duška Mazalice, rađena po pripovijetki Petra Kočića otvoriće 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji se od nedjelje održava u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Ovaj komad premijerno će biti izveden u nedjelju u 19 časova, a najmlađi ljubitelji teatra imaće priliku da uživaju u najljepšim predstavama do 16. oktobra.

Na manifestaciji koju organizuje Dječije pozorište RS, u okviru Međunarodne nedjelje djeteta, učestvovaće, osim Republike Srpske, devet zemalja i to Srbija, Rusija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Njemačka i Italija.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković istakla je da se moć i snaga ovog festivala ogleda u tome što će početak takmičarskog programa obilježiti predstava domaćinskog pozorišta i naš Petar Kočić.

- Program čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali u Banjaluci, zbog čega je ovo i festival pobjednika. Gran pri, sa kojim su odlazili iz Banjaluke, ove godine je neprikosnovena garancija da će predstave, koje po njihovom vlastitom izboru stižu pred našu publiku i stručni žiri biti dokaz više da je 20. festival s razlogom, festival istinskih pobjednika - rekla je Labović Marinković.

Reditelj predstave “Jablan” Duško Mazalica istakao je da mu je velika čast da ova predstava otvara jubilarni festival, te da mu je bio veliki izazov da se suoči sa lijepim književnim izražajem Petra Kočića.

- Morali smo da napravimo dramsko djelo od književne pripovijetke. Nismo mnogo namaštavali, nego smo iskoristili segment ljubavne patnje iz pripovijetke “Kroz maglu” i na taj način smo uspjeli da stvorimo dramaturško srce na koje bi i Kočić bio ponosan - naveo je Mazalica.

Na ovogodišnjem festivalu, u takmičarskoj selekciji je i ansambl iz Karlovca iz Hrvatske, koji prošle godine, zbog pandemije virusa korona, nije mogao uživo da učestvuje, tako da novom predstavom i svojim dolaskom čine festival potpunijim.

Kao i svih prethodnih 19 godina poseban gost je Pozorištance “PUŽ” iz Beograda, koje će igrati u čast pobjednika, 16. oktobra.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog pozorišta za djecu su predsjednica RS Željka Cvijanović, Vlada RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Banjaluka.

Žiri

Predstave u takmičarskom programu festivala ocjenjivaće međunarodni žiri, koji će činiti reditelj Isidora Goncić iz Srbije, reditelj Dubravko Torjanac iz Hrvatska i glumac Slobodan Perišić iz Dječijeg pozorišta RS. Žiri će dodijeliti Gran-pri, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana