Ozren Grabarić: Mnogo mi nedostaje Igor Vuk Torbica

Tanjug
Ozren Grabarić: Mnogo mi nedostaje Igor Vuk Torbica

BEOGRAD - Nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić uveliko priprema novu predstavu "Demokratija" u Beogradskom dramskom pozorištu, a za Tanjug sa velikom tugom ističe da mu veoma nedostaje preminuli mladi reditelj Igor Vuk Torbica, s kojim je radio izuzetno uspješan komad “Hinkeman” u Zagrebu.

Talentovani glumac je ponovo u Beogradu i ovih dana odlazi na probe nove predstave "Demokratija" prema motivima drame Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića.

Grabarić će na sceni BDP-a oživeti predstavu "Demokratija" zajedno sa Tamarom Aleksić, Ivanom Nikolić, Arpadom Mesarošem i Milutinom Dapčevićem.

Prethodni projekat "Ružni, prljavi, zli" po istoimenom italijanskom filmu (1976) Etorea Skole u režiji Lenke Udovički, osvojio je nagradu samog pozorišta BDP za najbolji glumački ansambl, koji su uz Grabarića sačinjavali Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Marko Gvero, Nataša Marković, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović, Jovo Maksić i mnogi drugi.

- Tu dramu smo radili u vrlo specifičnim uslovima u prvom naletu pandemije kovida-19. Predstava je iznijeta na leđima jednog predivnog ansambla, pravog zajedništva, koje se, prema mom iskustvu, veoma rijetko događa u pozorištu. Zato imam potrebu da se ponovo vratim ovdje, jer se tu osećam kao kod svoje kuće. Dio sam nečeg velikog, značajnog, ne samo za Srbiju već i čitav region - pohvalio je Grabarić napredak BDP-a.

Trenutno istaknuti glumac sprema dramu “Demokratija” u rediteljskom čitanju Veljka Mićunovića, čija se premijera na sceni BDP-a očekuje polovinom maja.

- Tema drame zvuči jako uzbudljivo, vrlo je pametno, duhovito, bolno, izuzetno osmišljeno. Za razliku od prethodne predstave, ovde je manji ansambl, intimnija je drama - približio je komad Grabarić i dodao da su probe nedavno počele, te da nema još osjećaj kakav će biti konačni rezultat predstave.

On ističe da umjetnički dijeli isti prostor sa kolegama koje se nesebično podržavaju.

- Obostrano smo se zavoljeli u prvoj saradnji. Svi redom su me ovde divno primili, od upravnika Juga Radivojevića do svih ostalih - oduševljen je Grabarić.

Dodaje da se plaše  novih mjera, mogućih zatvaranja, kako riješiti njegov odlazak preko granice, pojave novih sojeva virusa.

.- Snaći ćemo se, makar me koferima prebacivali sa jednog mjesta na drugo, ili neka me krijumčare - uz smijeh je komentarisao Grabarić i dodao da je odličan način da se suprotstavljaju pandemiji putem - kulture.

Na godišnjoj dodjeli nagrade BDP-a u februaru, Grabarića je fasciniralo koliko je vrhunskih umjetnika na jednom mestu, te mu je bilo jako uzbudljivo da pored njega sede Branka Katić, Mirjana Karanović, Jagoš Marković...

- Na jednom mestu imamo vrhunske reditelje - Dijego de Brea, Ivica Buljan, Sebastijan Horvat... Sve velika imena. Veliko je zadovoljstvo slušati ih kako govore u pozorištu. Danas rijetko ko priča o teatru, a oni to rade, što je fascinantno - otkrio je talentovani glumac.

Grabarić je sve fascinirao sa demonskom dimenzijom uloge u drami “Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice.

- Velika je tragedija sve to što se dogodilo s Torbicom. On je bio jedan fantastičan reditelj i prije svega sjajan čovjek. Torbica je svojim radom trijumfovao u cijelom regionu. Uspjeh jednog pozorišta, glumca ili reditelja je uspjeh svih nas - naglasio je glumac.

Uvijek je Grabarić skroz drugačiji, ima nevjerovatnu transformaciju u svakom smislu do te mjere da ga mnoge kolege i publika i dalje ne prepoznaju u novim ulogama koje radi.

Cijenjeni glumac gotovo nikada ne upada u manirizam, a mnogi dramski umetnici danas će upasti u tu zamku da budu obilježeni identičnim načinom glume, kao da su na “autopilotu”.

- Desi se situacija da sam 15 godina u istom teatru, sa istim glumcima, ponavljaju se i reditelji koji rade, i onda mi i krećemo ka tom glumačkom ''autopilotu''. U Srbiji je prisutan kult glumaca, u Hrvatskoj ne toliko, dok je u Sloveniji snažan kult reditelja. Prije svega volim glumce, tako da i tekst, pametne rediteljske koncepte, scenografiju i kostimografiju, gledam sve preko glumca. Volim posmatrati glumca kako u sebi promišlja to što radi - naglasio je Grabarić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana