Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras na sceni: “Kokoška” živi 18 godina

Aleksandra Glišić
Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras na sceni: “Kokoška” živi 18 godina

BANjALUKA - Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Kokoška” biće izvedena večeras u 20 časova na velikoj sceni nacionalnog teatra.

Glumac Aleksandar Stojković sjeća se kako je izgledao početak rada na ovoj predstavi, koju je po tekstu Nikolaja Vladimiroviča Koljade režirao Predrag Štrbac.

- Bio sam tek stigao u pozorište, to mi je bila četvrta predstava. Kada je napravljena podjela, dobio sam ulogu lika koju ima godina koliko ja imam sada. Ipak, prihvatio sam ulogu. Nismo bili baš zadovoljni na probama pa čak ni na generalnoj probi. Tadašnji upravnik Željko Stjepanović i Branko Brđanin, koji je tada bio umjetnički direktor, poručili su nam da imamo ozbiljnu predstavu u rukama i da se potrudimo - priča Stojković.

Posebno ističe da se glumačka ekipa “Kokoške” odlično uklopila i da je predstava vrlo brzo osvojila publiku i zaživjela na sceni.

- Gdje god da gostujemo sale su uvijek pune. Nije uobičajeno da predstave toliko dugo traju u bilo kojem pozorištu. Od brojnih anegdota najviše se sjećam one kada su poslije scene vješanja kolege mislile da sam se zaista objesio - kaže Stojković.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Vladimir Đorđević najavio je za večeras malu svečanost poslije izvođenja predstave.

Glumica Miljka Brđanin ne krije zadovoljstvo što je dio glumačke podjele “Kokoške”.

- Drago mi je da sam dio predstave koja živi i diše u našem pozorištu već 18 godina. Postali smo punoljetni! Ovo je ujedno i jedina predstava u istoriji Narodnog pozorišta RS koja živi toliko.

Bila sam student kada sam dobila ulogu None, tako da mi je svakako pomogla da odrastam uz nju kao glumica. U ansamblu je bila jedna izmjena Radmila Smiljanić, kasnije Snježana Štikić (sada Vedrana Mačković - sve jedna uloga - komšinica) i nažalost smo izgubili jednog kolegu Danila Popržena. Divno je što svi volimo tu predstavu i uživamo u njoj i mi i publika - kazala je Brđaninova.

Reditelj Predrag Štrbac podsjeća da se Koljada naslanja na tradiciju Čehova ili bar jednog dijela njegove poetike.

- Na tematskom nivou Čehovljeva dramaturgija odlikuje se stalnim smenjivanjem i preplitanjem iracionalnog i banalnog, ali Čehov nikad nije fenomen banalnosti u ljudskom životu postavio u centar tematskog kruga nekog svog komada. Koljada u “Kokoški” baš to čini. Svi likovi komedije su toliko uronjeni u tu banalnost, ona je ušla u svaku poru njihovog života, da se više iz nje nikako ne mogu izvući - ukazuje Štrbac.

U predstavi “Kokoška” igraju Nataša Ivančević, Gordana Milinović, Miljka Brđanin, Đorđe Marković, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković i Pero Ris.

Preraspodjela

- Vrlo je bitno što se svi glumci iz “Kokoške” fino slažu. Sada se već šalimo da bismo mogli neku preraspodjelu da napravimo, jer smo svi malo stariji u odnosu na premijeru. Jedino bi meni sada moja uloga baš odgovarala po godinama - kaže Aleksandar Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana