Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske slavi dvadeset godina od premijere: Kolektivni rad održao "Kokošku" na nogama

Milanka Mitrić
Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske slavi dvadeset godina od premijere: Kolektivni rad održao "Kokošku" na nogama

BANjALUKA - Najdugovječnija predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske je komad "Kokoška", koji je premijerno odigran 1. decembra 2001. godine, a čijim izvođenjem će prekosutra na sceni ovog teatra biti obilježen jubilej - 20 godina od prvog igranja.

"Kokoška" je rađena po djelu Nikolaja Vladimiroviča Koljade, a u režiji Predraga Štrpca. U predstavi igraju Nataša Ivančević, Vedrana Mačković, Miljka Brđanin, Đorđe Marković, Aleksandar Stojković, Ljubiša Savanović, Snježana Mišić i Pero Ris.

Glumica Nataša Ivančević, povodom ovog jubileja, za "Glas Srpske" osvrnula se na početke, na pripreme za tadašnju premijeru i na promjene koje se jesu ili nisu desile u posljednjih dvadeset godina.

- Rad na predstavi bio je onakav kakav sam ja učila na akademiji, pravi školski primjer. I tu se negdje podudaralo moje mišljenje sa mišljenjem režisera Predraga Štrpca. Tokom rada na predstavi zaista smo lijepo komunicirali. Ja sam imala jedan peh, a to je nešto što je odredilo moju budućnost u poslu. Imala sam užasne bolove u kičmi, i desilo mi se da sam pala u nesvijest na probama, od bolova. Premijera je tada odgođena, za sedam dana, a kada sam čula da treba koleginica da uskoči umjesto mene, vratila sam se, bez obzira na bolove. Razmišljam, kako ja ne odustajem, kako sam uporna. Odlična je stvar što je ta predstava ostala da živi dvadeset godina, ali razmišljam da li mi je  vrijeme da nekad odustanem, kada je nešto fizički prenaporno za mene - rekla je Ivančevićeva za "Glas".

"Kokoška" je u nacionalnom teatru Srpske ostala da živi duže nego ostale predstave, a kako kaže Ivančevićeva, osim teme koja je univerzalna (prevara u braku i u vezama), njen kvalitet je u načinu igranja.

- To je prije svega naš kolektivni rad. Koliko god svi glumci školovani bili da budemo svjesni da je to kolektivni rad, radom u pozorištu i godinama, to nama prosto iščili i ostaje nam da smo upućeni sami na sebe, a ne na partnera. A suština u glumi i u pozorištu je rad sa partnerom. To je ono što je odlika ove predstave i to je ono što je razlog zašto ta predstava tako dugo živi. Mi smo jako kritični jedni prema drugima. Svi smo ostali u okviru onoga što je urađeno i ako negdje neko nešto pogriješi, brzo jedni drugima to kažemo i odmah se organizuje proba da se to ispravi. Najveća greška u pozorištu je da kad se pojaviš igraš rezultat. Ne, do rezultata se dođe procesom. Gdje god se igra rezultat, taj rezultat izostane - navela je Ivančevićeva.

Govoreći o temama predstave, glumica je istakla da se u odnosu na onda ništa nije promijenilo.

- Ništa se nije promijenilo. Radnja se dešava u jednom provincijalnom pozorištu u Rusiji. Tu su bračne prevare, ljubomora među kolegama, dakle, ništa se nije promijenilo. Sve je isto, to može i sada da se igra - zaključila je Ivančevićeva.

"Kokoška" će prekosutra, na datum premijere, biti odigrana od 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Banalnost

Režiser Predrag Štrbac, u opisu predstave i njenih glavnih tema, istakao je da je Koljada, koji se naslanja na dio Čehovljeve tradicije, u "Kokoški" u centar stavio banalnosti u ljudskom životu, što Čehov nikad nije učinio.

- Svi likovi komedije su toliko uronjeni u tu banalnost, ona je ušla u svaku poru njihovog života, da se više iz nje nikako ne mogu izvući. Kroz priču "Kokoške" otkriva se sva njihova potreba da izađu iz te banalnosti, da se i njima u životu desi nešto "pravo" i "uzbudljivo", nešto što će ih trgnuti iz zaparloženosti, duhovne, emotivne, ali i tjelesne. Međutim, to ostaje samo pusta želja likova, jer za njih povratka i izbavljenja iz učmalog i banalnog života nema. Oni na kraju komada, srećni što im se ništa loše nije dogodilo, radosno prihvataju banalnost kao konstantu njihovog života i prepuštaju joj se. Jedna od najvećih ironija ove priče leži baš u tom dramaturškom postupku - zabilježio je Štrbac o predstavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana