Kragujevčane oduševila predstava po tekstu mlade Banjalučanke

GS
Foto: Z.S.

KRAGUJEVAC - Pete večeri 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu odigrana je predstava „Crna ovca” koju je u Kraljevačkom pozorištu po tekstu Vide Davidović režirala Snežana Trišić.

 Kragujevačka festivalska publika je odlično razumjela i primila predstavu o skarednom piru i pohlepi za kapitalom i raslojavanjem društva prepoznavši viđeno na sceni i u našoj tranzicionoj privredi i pozdravila kraljevački ansambl velikim i dugim aplauzom.

Autorka teksta Banjalučanka Vida Davidović kaže da je komad „Crna ovca” pisala kako bi samoj sebi objasnila postanak društva, kapitalizma, ljubavi i bola.

– Arhitipski modeli koji se promaljaju u „Crnoj ovci” vuku nas u svaremeno društvo svake države i sitema koji možemo da proživimo u sklopu „moderne privredne djelatnosti”. Taj sistem je surov, sebičan, često kontradiktoran, ponovo se rađa, degeneriše da bi se srušio, gradi se pomalja u oblicima u kojim ga nikada ne bismo očekivali – smatra ona.

.Za autorku „Crne ovce” ovo je predstava o nemogućnosti da se proivede otpor ili revolucija, komad o jedinom modelu otpora koji je moguć u ovom stadijumu kapitalizma – mirnom, neotpornom, pomirujućem i tužnom.

Rediteljka Snežana Trišić smatra da je „Crna ovca” pokušaj da se shvati kako je nestala revolucija, a ljubav i čovječnost postale nepotrebne i suvišne vrijednosti.– Zapitali smo se ko nam je ukrao ideale, mladost, zdravlje, ljubavi, budućnost, nerođenu i rođenu djecu?

U koji dio svijeta to može da se emigraira i bude spokojan kada taj ostatak svijeta kolabira? Ko nam je ukrao intelektualnu svojinu, voljene osobe, nadu i hrabrost da budemo crne ovce?, pita se onaVečeras, na velikoj sceni kragujevačkog pozorišta, šeste festivalske večeri na takmičarskom repertoaru smotre je predstava Narodnog pozorišta Pirot „Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” autora Patrika Lazića, koji je i reditelj predstave i Milene Depolo.

Na 58. festivalu „Joakim Vujić” od 7. do 14. maja kragujevačka u izboru selektora Zorana Karajića u prilici je da pogleda osam predstava pozorišta iz Niša, Leskovca, Šapca, Kraljeva, Pirota, Kruševca, Užica i grada domaćina, Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana