Koncertom Simfonijskog orkestra u Banjaluci otvoren 24. Teatar fest “Petar Kočić” FOTO VIDEO

Milanka Mitrić
Simfonijski orkestar NPRS otvorio Teatar fest
Foto: Velibor Tripić | Simfonijski orkestar NPRS otvorio Teatar fest

BANjALUKA - Veličanstvenim koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras je ispred ove ustanove otvoren 24. Teatar fest “Petar Kočić”, koji će ove godine trajati do 11. juna.

Prisutni su imali priliku da uživaju u zvucima dobro poznatih filmskih kompozicija Enija Morikonea (Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem zapadu), Sergeja Prokofjeva (Monteki i Kapuleti), Elmera Bernstina (Veličanstvenih sedam), kao i u temama novijih popularnih filmova, kao što su “Tor - mračni svijet”, “Ratovi zvijezda”, “Indijana Džouns”, ali i serije “Igra prestola'.

U programu su učestvovali i združeni horovi - Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta UNIBL i ruski hor “Aleksandar Nevski” iz Banjaluke. 

Kao solista nastupila je sopran Dunja Simić, dok je orkestrom dirigovala Branka Radošević Mitrović.

 

V. d. upravnika Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić rekla je da joj je drago što večeras imamo priliku da slavimo muzičku i pozorišnu umjetnost koje su opstale u ovim teškim vremenima. 

- Usud umjetnosti je takav, da opstaje i istrajava, a njeno preživljavanje i trajanje  je pod snagom onih koji je stvaraju, te dalje nesebično prenose. Snaga i usud kao primarne Kočićeve teme bile su stoga i osnov za izbor predstava - kazala je ona. 

Grbićeva je dodala da je selektora ovogodišnjih predstava, glumica Slađana Zrnić izabrala šest predstava koje će biti igrane u takmičarskom dijelu, a koje veže slogan “Snaga zemlje”. 

- To je šest predstava koje govore o snazi ljudi, snazi zemlje, zemlje na kojoj žive i od koje žive - navela je ona. 

S obzirom na to da je danas otvoren i prvi Pozorišni akademski festival (PAF), koji će trajati do ponedjeljka, Grbićeva je rekla da se snaga mladosti kojom je najavljen pomenuti festival, oslanja na Teatar fest. 

- Ta sinergija doprinosi da, kroz umjetnost, njenim prihvatanjem i vrednovanjem gradimo identitet čovjeka i gradimo identitet zemlje - zaključila je ona. 

 

Predsjednica RS Željka Cvijanović na otvaranju festivala rekla je da je to događaj koji o Republici Srpskoj i našim kulturnim djelatnicima u region i šire šalje lijepe i pozitivne poruke. 

- Zadatak institucija i nas kao društva jeste da što snažnije podržimo talenat i kreativnost naših ljudi, pogotovo mladih, kao i rad naših obrazovnih i ustanova kulture. Važno je da kreiramo okvir u kojem talenat i trud neće ostati nezapaženi, već će biti snažno podržani - istakla je ona. 

Teatar fest biće nastavljen sutra kada će od 20 časova biti odigrana prva takmičarska predstava “Kaštel u jezeru” u režiji Marjana Nećaka, Narodnog pozorišta Sombor.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana