Dječije pozorište RS poziva teatre da se prijave na međunarodni festival: Uvjereni da umjetnost ne može (ne)stati

Aleksandra Glišić
Dječije pozorište RS poziva teatre da se prijave na međunarodni festival: Uvjereni da umjetnost ne može (ne)stati

BANjALUKA - Međunarodni festival pozorišta za djecu ove godine trebalo bi da bude održan 19. put u prvoj nedjelji oktobra u organizaciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Iz Dječijeg pozorišta RS poručuju da je još neizvjesno da li će festival biti održan i na koji način će biti moguća njegova organizacija. Ipak, organizatori su optimistični i nadaju se da će i ovogodišnji oktobar biti u znaku svjetskih teatara za djecu pa su juče uputili pismo svojim kolegama.

- Uvažene kolege, dragi prijatelji, već devetnaest godina u mjesecu maju vas obavještavamo i još jednim pozivom podsjećamo da se prijavite na naš Međunarodni festival pozorišta za djecu, kako bismo u junu završili selekciju i sačinili repertoar za oktobar. Ove godine to podsjećanje ima sasvim drugačiji kontekst, jer se pandemija virusa korona najsurovije manifestovala na pozorišnu umjetnost. Niko od nas ne igra predstave, a globalno je najneizvjesnije kada će i kako teatri otvoriti svoja vrata. Kako ćemo dočekivati i smještati svoju publiku, kako ćemo organizovati probe, kako igrati predstave? Neizvjesnost je nad krovovima i ispod krovova svakog teatra - navedeno je u pismu.

Uvjereni da umjetnost ne može (ne)stati i da ćemo dočekati trenutak velikog povratka teatra među ljude, molimo vas da ipak i dalje, do 31. maja prijavljujete svoje predstave i da vjerujete da će našeg Festivala biti, dodaju u pismu.

- Uz sve okolnosti, vaše prijave su dobrodošle i u junu, julu, avgustu, pa i u septembru, jer svaki mjesec, kao i svaki dan može donijeti dobre vijesti i dići zavjese nad našim pozornicama. Sa nadom da ćemo se ipak sresti u oktobru u Banjaluci, srdačno vas pozdravljamo - poručili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Međunarodni festival pozorišta za djecu je festival takmičarskog karaktera, a predstave svake godine ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od najeminentnijih lutkarskih teatrologa kao što su bili dosadašnji članovi žirija. Među njima su akademik Henrik Jurkovski, prof. dr Nikolina Georgijevna, zaslužni umjetnik Rusije prof. dr Boris Pavlovič Goldovski, teatrolog Miroslav Radonjić, dramaturg Igor Bojović, reditelj Robert Valtl i drugi.

Festival svake godine dodjeljuje nagrade: Gran pri - najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada. Cilj festivala je i snažno promovisanje lutkarstva kao najzahtjevnijeg, najatraktivnijeg i najvažnijeg formata pozorišnog izraza za djecu.

Tradicija

Dječije pozorište Republike Srpske osnovano je 1955. godine, a tradicija i kvalitet u dramskoj i lutkarskoj produkciji bili su uporište da na sceni ovog teatra rade veliki reditelji nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, odnosno reditelji evropskih država. Predstave na scenu Dječijeg pozorišta RS postavljali su reditelji Aleksej Ljeljavski, Hartmut Lorenc, Biserka Kolevska, Jaroslav Antonjuk, Todor Valov, Robert Valtl…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana