"Balkanski špijun" u Banjaluci: Vječiti život Ilije Čvorovića

Milanka Mitrić
Foto: Narodno pozorište Beograd

BANjALUKA - "Balkanski špijun" vjerovatno je jedno od najpoznatijih djela napisanih na srpskom jeziku i jedan od najpoznatijih filmova koji imaju kultni status.

Samo djelo Dušana Kovačevića decenijama je primjerak jednog od najboljih dramskih tekstova, koji je stalna inspiracija za nova sagledavanja u teatru, a jedno od novijih je pozorišna predstava "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta Beograd, koju je prve takmičarske večeri 23. Teatar festa "Petar Kočić" imala priliku da vidi i publika u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ljubomir Bandović igra Iliju Čvorovića i na sceni oživljava njegovu paranoju, nastalu iz ličnih trauma i okolnosti, ali i paranoju cjelokupnog društva, na način prilagođen sadašnjosti, modernizovan je, što dodatno pojačava aktuelnost ovog komada u različitim vremenima i društvenim uređenjima. Paranoja, čija žrtva Čvorović postaje, živi rame uz rame s ludošću, koja osvaja čovjeka, ulazi mu u krv, vuče ga sebi i izvlači iz njega nezamislive priče, koje za sobom povlače haos. Špijuniranje, u samom sebi izmišljena borba za državu koju voli kao Sonju, kćerku jedinicu, borba dobrog čovjeka do posljednjeg daha, gubitak niti u svakodnevnom životu, i predavanje sebe svojoj paranoji centar su ove drame, koju je režirala Tatjana Mandić Rigonat.

- Ovaj je tekst svevremen ne zbog ideoloških, kvazi političkih ili sistemskih određenja. Večan je, kao što je i svaki Duškov tekst večan, jer on čitavog života piše o tom jednom dobronamernom čoveku koji pokušava da spoji dva kraja kanapa koji nikako ne mogu da stignu jedan do drugog. Ono što znam je da smo mi jednu vrstu jednoumlja, koju je nosio "Informbiro" i to vreme, zamenili drugom vrstom jednoumlja koje vlada sad. To je ono što Ilija na kraju predstave saspe u lice svom podstanaru: banke, korporacije, globalizacija i ostalo. On čak i kaže, vama nije odgovaralo da živimo kao jednaki ljudi, a ovaj licemerni svet tobože propagira neke jednakosti. Ovde nemamo ideološko jednoumlje nego monetarno jednoumlje. Danas je uspeh imperativ, lepota je imperativ. Svi koji nisu stigli blizu imperativa su skrajnuti, prvi su na meti da budu za odstrel - rekao je glumac Ljubomir Bandović.

On je dodao da je Dušan Kovačević bio na generalnoj probi i kasnije na premijeri, te da je jedna rečenica koju je rekao odredila njihov put.

- On je rekao: " Ja ne znam gde prestajem ja, a gde počinjete vi." Mi smo, dakle, zadržali sve ono što je ondašnji Ilija, kao taj dobri čovek koji pokušava da društvo učini boljim, koji će prvo platiti sve račune a onda otići da kupi hleb i tako dalje. Uspeli smo da ga održimo živim i danas – dodaje Bandović.

U predstavi glume Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević, Vanja Milačić i drugi.

- Lepota ovog komada je što paranoju prikazuje kao ovaj nesretni virus. Pred njim smo svi isto, nema bogati, nema siromašni, nema crni, nema beli. Nema gej, nema strejt. Tako i ova paranoja nema godište, nema pol, nema ideologiju. Ona napada sve i urušava ono što je ćelija – zaključio je Bandović.

Suprugu Ilije Čvorovića, Danicu, igra Nela Mihailović, koja je istakla da je žrtva u ovoj predstavi, zbog svega što se dešavalo, u stvari porodica.

- Čvorovići su sinonim današnje porodice, današnjeg naroda. To je ono u čemu mi plivamo, svi preživljavamo - neki teže, neki malo lakše, ali sve je to preživljavanje, nije život. To je pokušaj da preživimo sve te uticaje sa ekrana i medija. Tu imamo intervenciju, prema mom mišljenju veoma uzbudljivu rediteljsku intervenciju, koju je odigrala koleginica Vanja Milačić. Ne znam koliko to publika zna, ali tekstovi koje ona izgovara – to su autentični tekstovi. To su tekstovi izgovarani na medijima i većinu njih je izgovorio naš predsednik. Vi kad slušate te tekstove, oni izgledaju duhoviti, neverovatni i nemogući - parodični, a zapravo su istiniti. Paranoja koja se dešava svima je proizvod upravo toga – kazala je Mihailovićeva.

Teatar fest biće nastavljen večeras, kada će od 20 časova biti izvedena predstava "Pukovnik Ptica", Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Marka Manojlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana