Anja Ilić, glumica Narodnog pozorišta RS: Snažne i izazovne ženske uloge su rijetkost

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

Volim da igram dobro napisane uloge. Nije važno da li su pozitivne ili negativne. Za glumca je uvijek izazov da igra kvalitetno, slojevito i zanimljivo napisan lik. Svi priželjkujemo komade u kojima nam se pruža mogućnost da uživamo na sceni dok stvaramo lik.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić opisujući čari glumačkog poziva. Jedna od najnovijih je uloga u predstavi “Derviš i smrt”.

- Neki likovi u nama otvore strane za koje nismo ni znali da postoje. One su dio nas, ali život ni okolnosti nas ne navedu da tu osobinu svoje ličnosti ispoljimo. Međutim, dešava se da nas uloga, reditelj i situacija navedu da otvorimo u sebi neke prostore za koje nismo znali da ih posjedujemo - dodala je Ilićeva.

GLAS: Koliko je bila zahtjevna uloga kadinice u predstavi “Derviš i smrt”?

ILIĆ: Izazovna je i zahtjevna u smislu da uvijek kad radim klasični komad imam odgovornost i pritisak da to iznesem na pravi način. Posebno zato što se glumicama rijetko pruža prilika da igraju tako velike, slojevite i izazovne ženske uloge, jer su one u deficitu. Zbog toga sam imala veliku odgovornost, međutim, kada su krenule probe, dopao mi se način na koji je reditelj htio da njen lik izgradimo i donesemo na scenu. Prepustila sam se i uživala u samom procesu stvaranja predstave, kao i u scenama sa Zlatanom Vidovićem i drugim kolegama.

GLAS: Kako gledate na odnos kadinice prema bratu Hasanu, kako vidite njen odnos prema vlasti?

ILIĆ: Nju je Meša Selimović predstavio kao oličenje materijalnog svijeta. Status, moć, to je nešto što nju pokreće. Ona žrtvuje brata, bratsko-sestrinski odnos njoj nije važan, nije mu privržena. Novac, status, moć i položaj su njeni pokretači. Zbog te vodilje ona je u stanju da žrtvuje brata.

GLAS: Koji Vam je lik najdraži, kojem se uvijek vraćate?

ILIĆ: Odigrala sam mnogo uloga koje su me unaprijedile kao glumicu i koje su mi bile značajne, jer sam radila kvalitetne komade sa dobrim rediteljima. Izdvojila bih predstavu “Škola za žene”, koja je novina jer dugo nije bilo stiha na pozornici. Takođe, mnogo mi znači i komad “Kako zasmijati boga”. On je poseban, jer svih nas se tiče ta priča i pogađaju nas odnosi roditelj-djeca, starenje-sazrijevanje. Stoga ta predstava lako pronalazi put do gledalaca.

GLAS:Kakva je bila saradnja sa rediteljem Dejanom Projokovskim?

ILIĆ: On je neko ko voli glumce i ko im daje potpunu slobodu za kreiranje. Za saradnju je, nije neko ko nameće svoje, a da ne sluša glumca i njegove misli i osjećanja povodom lika koji igra. Daje punu slobodu u kreiranju i želi da čuje mišljenje. Bilo mi je zadovoljstvo da radim s njim.

GLAS: S obzirom na to da će predstava premijerno biti odigrana na tvrđavi Kastel, kako doživljavate taj momenat?

ILIĆ: Radujem se, zato što predstava “Derviš i smrt” zaslužuje da bude izvedena na Kastelu. Ona je scenografski zahtjevna, a scena Narodnog pozorišta RS nije toliko velika da bi mogla u punom sjaju da predstavi sve što je Dejan zamislio da bude prikazano. Kastel je pravi ambijent za to i jedva čekam da vidimo kako će to da funkcioniše. Riječ je o predstavi koja je veoma značajna za naše pozorište. Zlatan Vidović je sjajno odigrao ulogu koja je mnogo zahtjevna. Za cijelu ekipu kapa dolje.

GLAS: Budući da glumite u filmu “Dara iz Jasenovca”, kakvi su utisci sa snimanja? Koliko je značajno na takav način progovoriti o takvoj temi?

ILIĆ: Utisci su fenomenalni. Nismo ni svjesni koliko je ta tematika značajna. To je prvi film za 75 godina od oslobođenja Jasenovca, a to govori koliku važnost on nosi. Na snimanju se desilo nešto što se riječima ne može objasniti. Svi smo radili za istu stvar imajući jasan cilj vođeni čistim emocijama. Nadam se da će to da se vidi i na filmu. Riječ je o posebnoj temi, nosim nezaboravno iskustvo sa snimanja.

GLAS: Kako je na Vas uticala trenutna situacija i život u pandemiji?

ILIĆ: Činilo mi se da sanjam, sve je došlo tako nenadano, preko noći. Ali valjda se to tako u životu događa. Svi smo bili zatečeni. Ostaje nam da se pripremimo za naredni period, da budemo strpljivi i da sve ovo prođe što bezbolnije. Možda mi glumci najviše ispaštamo, jer upravo je publika u zatvorenom prostoru ta koja određuje našu dinamiku rada. Teatar nije vid umjetnosti koji može lako da podnese ovakve trenutke, najviše smo pogođeni situacijom. Pokušavamo sa scenama na otvorenom u “Jazavcu” i u Narodnom pozorištu. Borimo se da ne stane baš sve. Ljudi su gledali predstave i putem “Jutjuba”, ali to nije isto. Odnos sa publikom je važan - to je ono što glumca ispunjava i u čemu se ogleda čar ovog posla. 

Planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

ILIĆ: Još čekamo da se situacija iskristališe pa ćemo u skladu s njom i mi da reagujemo. Čeka nas premijera predstave “Derviš i smrt” 2. septembra. Uskoro treba da počne nova pozorišna sezona, a bliži se i jubilarni 90. rođendan Narodnog pozorišta RS. Mnogo toga smo pripremili, ali sve je na čekanju. Film “Dara iz Jasenovca” trebalo bi da premijerno bude prikazan 22. oktobra u Beogradu, ali i to zavisi od okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana