Odigrana predstava “Ostajte” u Mrkonjić Gradu

Milanka Mitrić
Odigrana predstava “Ostajte” u Mrkonjić Gradu

Mrkonjić Grad - U okviru manifestacije “Dani pozorišta” u Mrkonjić Gradu je odigrana predstava “Ostajte”.

Predstava je autorski projekat glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske i profesorice na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci Ljiljane Čekić.

Glavne uloge u ovoj predstavi igraju studentkinje Nikolina Miljatović, Suzana Mićić, Branka Mišić i Tamara Šobota.

Kako je glumica Ljiljana Čekić navela, tekst za ovu predstavu je nastao u saradnji sa studentima. Rađeni su različiti intervjui sa ljudima koji namjeravaju da napuste državu ili su to već učinili. Zato je prisutna ta društveno angažovana nota koja se provlači kroz predstavu kao njen osnovni motiv. Namjera je bila da se prikaže jedna aktuelna tema, posvećena svim mladim ljudima, prije svega.

- Predstava je izuzetno aktuelna, govori o temi koja se tiče svakog od nas, a prvenstveno je namijenjena mladim ljudima koji razmišljaju o tome da li je tuđa zemlja bolja ili ova naša. Ljudi odlaskom riješe svoje materijalne probleme, ali duša ostane prazna - istakla je Čekićeva.

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani pozorišta” gošća je bila i književnica Dara Sekulić, koja je objasnila da je ovo potresna, složena, ali i zaista odlična predstava.

- Ovo je sjajan pozorišni prikaz stanja duha i socijalnih stanja našeg društva, pogotovo mladih i žena, djevojaka. Publika je reagovala zapanjenošću i ćutanjem o svemu tome - rekla je Sekulićeva i dodala da se u predstavi ponavljaju Šantićevi stihovi “Ostajte ovdje” bez obzira na to što je društvo prikazano u svom bolnom segmentu.

Muziku za predstavu “Ostajte” radio je Marin - Maki Milutinović, izvršni producent je Saša Čekrlija, a sufler Edina Alić.

Manifestacija “Dani pozorišta” počela je 8. avgusta izvođenjem predstave “Sirena i Viktorija”. Osim predstave “Ostajte”, tokom 10. “Dana pozorišta” u Mrkonjić Gradu publika će moći da pogleda i predstave “Vila Sašino” pozorišta “Masuka” iz Velike Plane, “Preljubnici” Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače i “Mirovna misija” pozorišta iz Bijelog Polja. U okviru festivala glumica Ljiljana Čekić će održati predavanje o temi “Osnivanje Narodnog pozorišta Vrbaske banovine i njegov uticaj na život banovine”. Posljednjeg dana festivala biće proglašena najbolja predstava. Najbolju predstavu ovogodišnje manifestacije “Dani pozorišta” glasanjem će odabrati publika. Organizatori manifestacije su mrkonjićko Gradsko pozorište i sportsko-kulturni centar “Petar Kočić”, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

O predstavi

Predstava “Ostajte” premijerno je izvedena 29. decembra 2017. godine u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Osim u Mrkonjić Gradu, izvođena je u Sanskom Mostu, Kostajnici, Jajcu, Srpcu i Laktašima, te u crnogorskim gradovima Kolašin i Pljevlja. Od premijernog izvođenja reprizirana je više od petnaest puta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana