Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić nastupili u Banjaluci: Sudar različitih struja, nota i emocija

Milanka Mitrić
Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić nastupili u Banjaluci: Sudar različitih struja, nota i emocija

BANjALUKA - Kada dvojica pijanista dijele scenu, očekivano je da njihov nastup i sviranje bude kao neki blago takmičarski sukob dvije struje. Kada Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić dijele scenu, njihov nastup pređe te granice.

Njihov nastup postane i jedno lagano dodirivanje i sudaranje notama i emocijama i postane sudar različitih muzičkih struja, u kojem su obojica pobjednici.

Upravo tome su mogli da svjedoče svi koji su imali priliku da poslušaju ovu dvojicu džez umjetnika na nastupu u Banjaluci i da uživaju u maestralnim izvođenjima njihovih i tuđih kompozicija.

Njihovim nastupom, u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, počeo je drugi Festival džez muzike "In­ti­me Jazz Fest".

Njih dvojica zajedno sviraju četiri godine, a ovo im je prvi zajednički nastup u Banjaluci. Na prošlogodišnjem izdanju ovog džez festivala nastupili su odvojeno.

Inicijator saradnje, kako je objasnio Hadžimanov, bio je Bojan Zulfikarpašić.

- Meni je zbog toga bilo posebno drago. Malo sam mlađi od Bojana i kada je on već žario i palio po Parizu, ja sam tek počinjao. On mi je jedan od uzora u svemu ovome što radim, tako da mi je laskalo, moram priznati, da me Bojan zove da sviramo duet. Kompatibilni smo u kontekstu da volimo slične stvari kada je muzika u pitanju, a opet različito pristupamo tim stvarima i to je lepota naše saradnje, što smo različiti, a zajedno stvaramo nešto novo - rekao je Hadžimanov.

Zajednički program prvi put su predstavili na "Kolarcu", u Beogradu, a čine ga njihove kompozicije te nekoliko djela zajedničkih heroja džez muzike.

Zadovoljni su i srećni, kako su sami naveli, što su ove godine na festivalu mogli da predstave navedeni zajednički program.

- Drago nam je i što je ovo druga godina festivala, zaista podrška za Mladena Matovića i celu ekipu oko njega za trud koji ulažu u ovaj divan prostor, koji je ponovo probuđen i donosi nešto novo. Svaki put moram to da kažem, svoj prvi solistički koncert održao sam u Banjaluci i da nije bilo Mladena i Arsena Čarkića, koji su tako verovali u mene, ja možda još ne bih svirao solo koncerte - naglasio je Hadžimanov.

Nakon koncerta program je nastavljen u banjalučkom "Siti pabu", gdje su nosioci džez džem sešna bili muzičari iz Zagreba "Filip Pavić kvartet", s kojima su na sceni nastupili Hadžimanov i Zulfikarpašić te muzičari iz Banjaluke Sanja Čolić-Zelić, Aleksandar Mihić i Vladimir Tubić.

Festival će trajati do utorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana