Snežana Savičić-Sekulić, prvakinja opere i Miljana Radinović operska pjevačica: Pjevanje zamijenile priče i onlajn predstave

Aleksandra Glišić
Snežana Savičić-Sekulić, prvakinja opere i Miljana Radinović operska pjevačica: Pjevanje zamijenile priče i onlajn predstave

BANjALUKA - O časovima koje provode sa najbližima, vremenu koje koriste za vježbanje ovih dana i o tome šta im najviše nedostaje u vrijeme pandemije virusa korona, za “Glas Srpske” govore dvije operske dive čiji su životni putevi imali značajne prekretnice u Banjaluci.

Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Snežana Savičić-Sekulić, koja je djetinjstvo provela u Banjaluci, kaže da joj vrijeme u izolaciji prolazi brže nego što je očekivala.

- Uživam da pregledam stare fotografije. Sređujem svoje note, pripremam materijal za svoje studente i planiram sledeću pozorišnu i koncertnu sezonu - pošto je pitanje da li je od ove tekuće uopšte nešto i ostalo. Više čitam, manje pevam, pomažem sinu da uhvati korak sa ovim novim elektronskim načinom praćenja nastave - priča operska diva.

Njen sin Teodor ide u peti razred osnovne i peti niže muzičke škole, pa ima izuzetno veliki broj obaveza.

- Potrebno je da dosta vremena provede ispred ekrana, što TV-a ili računara, a to nas kao roditelje nimalo ne raduje. Kćerka Janja, predškolac, najčešće dan započinje emisijom “Na slovo na slovo”, koju ona na svoj način nastavlja i tokom dana, igrajući se sa nama isto to, tako da po ceo dan pogađamo šta ta mala slatka glava misli - ispričala je Savičić-Sekulić.

Pored svakodnevnog truda i želje da djeca jačaju imunitet, trude se da zajedno uživaju u procesu pripreme hrane.

- Jutro uglavnom počinje pravljenjem smutija u koji sada - više ne krišom - ubacimo i đumbir, koji su deca ranije izbegavala. Nismo prebrojali baš sve lego-kocke koje deca imaju, ali smo ih sve izvukli iz fioke i danima pravimo lego-grad i ostale prateće sadržaje. Uveče imamo jedinstvenu priliku da organizujemo porodično gledanje filma, u čemu mališani sa nama naročito uživaju. Ako na “domaćem kućnom repertoaru” nema filma, onda se čitaju ili izmišljaju razne priče pred spavanje - otkriva ova umjetnica.

Operska pjevačica Miljana Radinović, koja je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a sada je angažovana u “Madlenijanumu”, kao i u Pozorištu na Terazijama, kaže da joj nedostaje publika.

- Iako poziv kojim se bavim ne zahteva radno vreme koje je fiksno, svaki dan, ipak, iziskuje svakodnevno angažovanje u smislu vežbe. U ovom periodu, koji zahteva ostajanje kod kuće, mi solo pevači nismo uskraćeni da pevamo, na zdrav i zabavan način poboljšamo sebe, proširimo svoja znanja i ostanemo pozitivni. Uskraćeni smo da svoje umeće podelimo sa svojom publikom i žao mi je zbog toga - ističe Radinovićeva koja igra u brojnim predstavama u Beogradu.

Pošto sada mnoga pozorišta na svojim “Jutjub” kanalima emituju opere, balete i predstave, Radinovićeva je postala publika svih svjetskih teatara koje bi voljela da posjeti.

- Vreme je na mojoj strani, pa tako stižem da uživam u predstavama koje nisam stizala, a oduvek sam želela da pogledam. I pored svih opcija i činjenice da mi “ostani kod kuće” ne predstavlja problem, jako mi nedostaju pozorište, kolege i publika i mislim da će energija koja će se videti na sceni biti bolja nego ikada kada se sve ovo završi. Do tada strpljivo sačekajte i ostanite kod kuće - poručila je Radinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana