"Sedmorici mladih" nagrada za životno djelo Nišvil festivala

Tanjug
"Sedmorici mladih" nagrada za životno djelo Nišvil festivala

NIŠ- Nagrada za životno djelo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodjeljuje zaslužnim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi "Sedmorica mladih", sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno, saopštili su organizatori festivala.

Iako će kod najšire publike ostati upamćeni kao sigurno prvi SFRJ "šou bend", odnosno ansambl koji podjednako uspješno izvodi veoma različite muzičke stilove, a čiji članovi pri tom posjeduju i evidentan komičarski talenat, "Sedmorica mladih" su od početaka pa do prestanka rada, na ovim prostorima bili jedan od najuticajnijih promotera džeza i njemu srodnih stilova.

Ansambl "Sedmorica mladih" osnovan je 29. septembra 1959. godine.

Prvu postavu su činili Zoran Zarije Raković (truba), Ljubiša Milić (trombon), Vladislav Vasilić (klarinet), Nebojša Dančević (klavir), Milutin Vasović (gitara), Ljubiša Stošić (bas) i Branislav Todorović (bubnjevi).

Grupa je prvobitno nazvana "Beogradski diksilend ansambl" što je i bio stil u kojem su u početku isključivo djelovali, a o čemu svjedoči i postava karakteristična za diksilend sastave.

Prvu svirku su imali u Domu omladine "Jurica Ribar". i kao što je već rečeno njihova muzika se zasnivala prvenstveno na džezu i diksilendu.

Nastupali su širom zapadne Evrope, a bili su i prva estradna jugoslovenska grupa koje je imala turneju po Sovjetskom Savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana