Preporuke profesora Ivana Ilića: Džez za smirenje i relaksaciju VIDEO

G.S.
Preporuke profesora Ivana Ilića: Džez za smirenje i relaksaciju VIDEO

Muzika je možda jedna od najljepših, najboljih, ali i najljekovitijih duševnih tvorevina koje je čovjek stvorio. U ovim danima kada je potrebno da, svojim odvajanjem i samoizolovanjem, budemo odgovorni prema sebi i drugima, muzika je mnogima pravi spas.

Profesor na džez odsjeku Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i nekadašnji dirigent Big benda RTS-a Ivan Ilić preporučio je najbolje iz istorije džez muzike za slušanje u doba izolacije zbog suzbijanja pandemije izazvane korona virusom, prenosi Tanjug.
Ilić je u dvije kategorije podijelio svoj izbor.
U prvoj se nalaze protagonisti džez scene i njihova muzika koja ima za cilj da umiri i relaksira ljude.

Ilić je za ovu vrstu upotrebe preporučio muziku džez heroja kao što su trubač Čet Bejker, pijanistkinja Dajana Krol, album “Kind of Blue” koji je autorski potpisao trubač Majls Dejvis.

- Za relaksaciju i opuštanje koristiće i glas legendarne Bili Holidej, ali i zvuk gitare Peta Mathenija - naveo je Ilić.

Među albumima Bili Holidej mogu da se izdvoje “Music fot Torching”, “Lady Sings the Blues”, “Bold and Soul”, “All or Nothing at All” i drugi.

U drugoj grupi za bolje, te veselije raspoloženje i bodrenje psihe u doba izolacije Ilić je, između ostalih, preporučio glas Frenka Sinatre, zvuk trube Teda Džonsa i muziku saksofoniste Čarlija Parkera.

Među brojnim albumima Frenka Sinatre mogu da se izdvoje “Frankley Sentimental”, “Song fot Young Lovers”, “Close to You”, “Come Fly witg Me”, “It Might as Well Be Swing”, “September of My Yaers”, “Stranglers in the Night”, “That's Life” i mnogi drugi.

Za bolje raspoloženje Ivan Ilić preporučuje i izuzetno muziciranje “Buddy Rich Big Benda” i muziku sjajnih sving izvođača kao što su Tomi Dorsi, Glen Miler i Beni Gudman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana