Međunarodni pop festival u Montereju slavi 55 godina: Dani koji su izmijenili muziku

Branislav Predojević
Međunarodni pop festival u Montereju slavi 55 godina: Dani koji su izmijenili muziku

MONTEREJ - Prije tačno 55 godina, 16. juna 1967 godine, počeo je Međunarodni pop festival u Montereju u Kaliforniji, a dva dana kasnije, 18. juna, kada je završen nastupom Džimija Hendriksa, svijet rok muzike zauvijek se promijenio.

Ispostaviće se da će skromna ideja Luja Adlera, producenta i vlasnika diskografske kuće, da zajedno sa tekstopiscem Džonom Filipsom iz grupe “Mamas end papas” predstave publici 32 nova muzička ostvarenja iz SAD i Engleske, koja obuhvataju savremeni pop, rok, soul, psihodeliju, folk, bluz i džez na jednom mjestu, uz snimanje dokumentarnog filma u režiji Dona Penbrejkera, postati prelomna tačka u eksploziji kontrakulture šezdesetih. Festival je proslavio Kaliforniju kao žarište kontrakulture i smatra je jednim od početaka “Ljeta ljubavi” 1967. godine i javnim debijem pokreta i ere “Djeca cvijeća”. Obilježen fantastičnom muzikom, masovnim druženjem publike bez incidenata te pravom medijskom histerijom zbog početka ere festivala, koja će svoj trijumfalni vrhunac, ali i početak sunovrata, dostići dvije godine na kasnije Vudstoku.

Nastupi bendova u rasponu od već poznatih imena “Mamas end papas” “Enimals” kombinovani su svirkom manje poznatih umjetnika poput “Džeferson ejprejn”, “Mobi grejp”, “Kend hart”, “Kviksilver mesendžer servis”, ali svi su ostali u sjenci nastupa soul zvijezde benda “Hu”, Otisa Redinga, Dženis Džoplin te Džimija Hendriksa i čuvenog paljenja gitare na bini, ali nakon Montereja svi učesnici biće slavni do kraja života.

Stalni uticaj i uticaj Montereja na kulturu muzičkih festivala na otvorenom proširio se daleko dalje od tog epskog vikenda, a nakon što je dvije godine kasnije, u junu 1969. godine dokumentarni film “Monterej pop” pušten u bioskop, postalo je jasno da je svijet, tzv. bejbi bum generacije, napokon odrastao.

Osnivač časopisa “Roling stoun” Jan Verner kaže da je svijet šezdesetih definitivno počeo u Montereju.

- Sve do čega nam je stalo u muzici, stvaranju zajednice i drugarstva, sve je proizašlo iz tog festivala. Bio je to duh, raspoloženje i vibracija hipi ere. U vrijeme kada smo počeli, “Roling stoun”, nekoliko mjeseci kasnije, Monterej je još bio centralni događaj naših života - rekao je Verner.

Originalni Monterej festival se kockao sa drugačijim pristupom i muzičkom postavom, jer je većina učesnika bila nepoznata široj javnosti, a izbor učesnika miješao je publiku do tada rijetko spojivih žanrova.

U to vrijeme ljudi su bili navikli da gledaju pojedinačne koncerte uz loše ozvučenje, što je Adler odlučio da promijeniti. Umjetnici su nastupali besplatno, osim Ravija Šankara, koji je plaćen 3.000 dolara za popodnevni nastup, sav prihod je doniran u dobrotvorne svrhe, a procjenjuje se da je od 25.000 do 90.000 ljudi, posjetilo događaj.

Slavnu pjesmu “San Francisco (Be sure to njear flonjers in your hair)” napisao je Džon Filips, a otpjevao Skot Mekenzi, da bi promovisali događaj, ne sluteći da će dobiti jednu od himni tog vremena.

Ipak, najbolji opis značaja festivala dala je Mišel Filips, pjevačica sastava “Mamas end papas”

- Kad pogledam film, svaki put mi je zabavnije. Možete da vidite kakav je zapravo bio festival i kako su se svi osjećali lijepo 16, 17. i 18. juna. Svi su bili vedri, muzika odlična, a dani sunčani. Vidite druge festivale i valjaju se u blatu. Morate odati Adleru priznanje, jer je on zadužen za to. To je divna stvar i zahvaljujući njemu sunce nikada nije prestalo da sija - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana