Koncerti Beogradske filharmonije posvećeni Mocartu i Korngonlodu

Tanjug
Foto: Vikipedija

BEOGRAD - Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo će se naći pred Beogradskom filharmonijom sa kojom priprema ekskluzivni repertoar tri večeri zaredom posvećen kompozitorima - Mocartu i Korngoldu, od 8 do 10. aprila u Sali BF, saopštila je ta ustanova.

Tokom tri koncerta, Beogradska filharmonija će predstaviti neobičnu vezu između dva kompozitora koji su stvarali u različitim vijekovima - Volfganga Amadeusa Mocarta i Eriha Volfganga Korngolda.

Publiku očekuje srpska premijera Korngoldove „Serenade za gudače", a orkestar izvodi i Mocartovu Simfoniju br. 39.

Pored toga što dijele ime i austrijsko porijeklo, za oba slavna kompozitora se naširoko pričalo da su vunderkindi - čuda od djeteta.

Mocart je prvu kompoziciju napisao sa svega pet, a Korngold sa devet godina.

Ipak, umjetnik Korngold odlazi kasnije u Ameriku gdje osvaja „Oskara" i postaje jedan od najuspešnijih kompozitora filmske muzike zlatnog Holivuda.

"Fascinira me ovaj genijalni i nepravedno zapostavljeni kompozitor", prvi su utisci austrijskog dirigenta Felca.

"Na početku je pisao zahtevna i kompleksna dela, u Americi postaje slavan po filmskoj muzici, a nakon rata se vraća u Evropu da bi se vratio karijeri koncertnog kompozitora. Međutim, više ništa nije bilo isto, izmenili su se stilovi i uticaji, a on je ostao u vremenu od ranije i ljudi ga više nisu razumeli", istakao je šef-dirigent.

On navodi da je to tragična sudbina za jednog kompozitora i zato je srećan što izvode njegovu "Serenadu za gudače" iz 1947. godine, veoma teško djelo koje se ne svira često.

"Čak je i premijera u ono vreme bila nespešna, jer muzičari nisu bili spremni. Na sreću, kod nas je situacija sasvim obrnuta i jedva čekam premijeru", zaključio je Gabrijel Felc.

Kako otkrivaju iz Filharmonije, već same pripreme za izvođenje ovog djela tekle su neoubičajeno - na jednoj od proba organizovana je projekcija Korngoldove opere „Mrtvi grad", kako bi Felc i filharmoničari analizirali opus tog kompozitora.

Program koncerata zatvara Mocartova simfonija iz poznog perioda, a neobično je da je u vremenu kada je nastala, smatrana veoma teškom za slušaoce i izvođače.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana