Zlatni pečatni prstenovi Joce Vujuća u Adligatu

Agencije
Zlatni pečatni prstenovi Joce Vujuća u Adligatu

BEOGRAD - Na Dan državnosti Srbije dva veličanstvena, zlatna pečatna prstena Joce Vujića (1868-1934) poklonjena su Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopštili su iz Adligata.


Uz pomoć ovog udruženja otvorena je izložba o Prvom srpskom ustanku na Kriminalističko-policijskom univerzitetu na kojoj su prikazani Hajduk Veljkovo pismo i sablja jednog od Karađorđevih vojvoda, a Muzej srpske književnosti, koji takođe radi u okviru Udruženja Adligat, povodom Dana državnosti poklonio je deset hiljada knjiga bibliotekama širom Srbije.

Vujić je bio osnivač prvog srpskog privatnog muzeja u Senti i jedan od najvećih srpskih dobrotvora i kolekcionara.

Pokloni Joce Vujića danas čine okosnicu kolekcija Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" a u Udruženju Adligat nalazi se posebna Zbirka Joce Vujića.

"Na prstenovima su inicijali Joce Vujića. Biće izloženi u Porodičnom legatu Tanje Kragujević i Vasilija Vince Vujića koji je prošlog septembra otvoren u Adligatu. Jedan prsten, pored inicijala, sadrži i simbol pravde, a drugi je prsten sa zlatnim okvirom i rubinskom pločicom", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

"Kao jedinom direktnom muškom potomku, tj. unuku Joce Vujića, i nasledniku njegovog sina Jovana Vujića i Zorke Govedarice Vujić, roditelji su mi ove dragocene predmete iz porodičnog nasleđa poverili na dalje čuvanje. Sa velikim poštovanjem prema porodici Lazić i celokupnoj misiji Muzeja knjige, i sa željom da se i dosadašnjoj i daljoj saradnji da poseban i značajan akcenat, poklon uručujemo sa naročitom odanošću", rekao je prilikom primoredaje poklona sa neskrivenim emocijama, darodavac Vasilije Vince Vujić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana