Zlatni pečati Kinoteke za Veru Čukić i Pegu Popovića

Tanjug
Foto: agencije

BEOGRAD - Dan Jugoslovenske kinoteke - 6. jun biće obilježen tradicionalnom dodjelom Zlatnih pečata istaknutim filmskim umjetnicima, kao i svečanim otvaranjem 24. Festivala nitratnog filma, a najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umjetnosti ove godine dobili su filmska, televizijska i pozorišna glumica Vera Čukić i direktor fotografije Predrag Pega Popović.

Zlatni pečati biće uručeni na svečanosti 6. juna u sali "Makavejev" u Uzun Mirkovoj ulici, dok će narednih dana u Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici) biti priređene retrospektive filmova dvoje laureata.

Diva srpske i jugoslovenske kinematografije Vera Čukić ostvarila je oko 80 uloga u igranim i televizijskim filmovima, TV dramama i serijama. Na velikom ekranu debitovala je kao veoma mlada u ratnoj drami "Kroz granje nebo" (1958) Stoleta Jankovića. Glumu je studirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju (danas FDU) u klasi profesora Mate Miloševića.

Jedna od naših najlepših glumica pred kamerom je oživela niz vrlo različitih karaktera. O tome svedoči izbor filmova za retrospektivu, koja obuhvata deset ostvarenja. Među njima su neke od njenih najznačajnijih uloga - u trileru "Nož" (1967) Živorada Mitrovića, komediji "Imam dve mame i dve tate" (1968) Kreše Golika, drami i romansi "I Bog stvori kafansku pevačicu" (1972) Jovana Živanovića, socijalnoj drami "Dnevnik uvreda 1993" (1994) Zdravka Šotre... Vera Čukić je dobitnica nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" koju joj je Udruženje filmskih glumaca Srbije dodelilo 2013. godine.

Značajan trag ostavila je i u teatru - u avangardno doba Ateljea 212 i potom kao dugogodišnja prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Poznati direktor fotografije Predrag Pega Popović filmom je počeo da se bavi u ranoj mladosti u Kino klubu Beograd. Kameru je studirao na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu, zajedno s grupom kasnije slavnih reditelja, pripadnika takozvane češke škole. Popović je bio prvi diplomirani filmski snimatelj u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Jedan je od osnivača Katedre za kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je i dekan FDU. U svom stvaralačkom opusu beleži više od 60 igranih, dokumentarnih i televizijskih filmova i serija. Uspešno je sarađivao s nizom značajnih reditelja.

Festival nitratnog filma ove godine se održava 24. put nudeći, kao i uvek, atraktivnu selekciju ostvarenja iz prve polovine 20. veka. Program se realizuje u saradnji s nizom inostranih filmskih arhiva i kinoteka. Dan Jugoslovenske kinoteke obeležava se na godišnjicu prve filmske projekcije u Beogradu, i na Balkanu - 6. juna 1896. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana