Život i smrt u zlatnom: Sjećanje na Gustava Klimta

Milanka Mitrić/agencije
Život i smrt u zlatnom: Sjećanje na Gustava Klimta

Žuta, zlatna, nježnost, tuga, mir, zagrljaj, smrt, ljubav i ekstaza samo su neki od motiva koji asociraju na Gustava Klimta, jednog od najvećih svjetskih slikara u istoriji umjetnosti.

Od Klimtovog rođenja ove godine obilježavamo 160 godina, a bezbroj njegovih djela ostaje i ostajaće u budućim decenijama na različite načine prisutan ne samo u muzejima i galerijama nego na šoljama, torbama, cegerima i majicama, jer njegova popularnost u 21. vijeku je veća nego ikad, a sjećanje na neka njegova djela, upravo zbog takve vrste oživljavanja u novom vremenu, ne jenjavaju.

Gustav Klimt, austrijski simbolista, rođen je u Baumgartenu, a u Beču je od 1879. do 1883. godine pohađao školu primijenjenih umjetnosti. Karijeru je započeo oslikavanjem predvorja Umjetničko-istorijskog muzeja u Beču. Lični život i različite tragedije i lične tuge odrazili su se na njegovu umjetnost te je vremenom razvijao i kompletirao svoj stil koji je imao više faza, a većina slika je bila rađena sličnim bojama i nijansama, i uglavnom simbolički oživljavala velike teme kojima se bavio te bila prožeta erosom i tanatosom ili njihovim spajanjem.

U njegovim djelima, na platnu, u zlatnim, smeđim, žutim i crvenim tragovima iskazana su tanana osjećanja čovjeka i svijeta oko njega, a slike i likovi na slikama prožeti su mitovima, pričama i dubokim temama, koje su skrivene ispod slojeva boje i oblika.

Tokom višedecenijske posvećenosti slikarstvu i umjetnosti Klimt je stvorio bezvremena djela, a o njemu i o njegovim radovima stvarane su knjige, tekstovi, radovi i brojne izložbe širom svijeta.

Među nekim od njegovih najpoznatijih djela su "Poljubac", "Tragedija", "Riblja krv", "Nimfe", "Vodena struja", "Danaja", "Filozofija", "Adam i Eva", "Drvo života", "Judit 1", "Portret Adele Bloh-Bauer 1", "Medicina" i druge. U znak sjećanja na njega i neprolazne vrijednosti njegove umjetnosti izdvojili smo pet djela od pregršti izuzetnih.

"Poljubac" 

Klimtova slika "Poljubac" je njegovo najpoznatije djelo i jedno od najpoznatijih djela na svijetu. Rađena je uljem na platnu i potiče iz Klimtove zlatne faze. Ovu sliku odlikuju intenzivne boje, ukrasi, zlatna pozadina i erotski elementi, a značajna je, između ostalog, jer predstavlja početak liberalizma u njegovom slikarstvu, što je bila odlika mnogih kasnijih radova.

Djelo je nastalo između 1907. i 1908. godine i danas se nalazi u galeriji "Belvedere" u Beču.

"Drvo života"

Slika "Drvo života" sastoji se iz tri elementa - očekivanja, ushićenja i stabla koje simbolizuje život, a na njemu se nalazi ženska figura koja stoji i par u zagrljaju. Djelo je nastalo tokom njegovog zlatnog perioda i jedno je od najpoznatijih Klimtovih djela. Predstavlja spoj tri mozaika čija je ukupna dimenzija 195h102 centimetra.

Završeno je 1909. godine, a danas se nalazi u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Beču.

"Judit 1"

Djelo "Judit i Holofernova glava", poznato pod imenom "Judit 1", završeno je 1901. godine. Inspirisano je biblijskom pričom o Judi Juditi koja je zavela asirskog zapovjednika Holoferna, a odlikuje se izraženom ljepotom ženske figure (kao većina Klimtovih djela) i izuzetnim dekorativnim elementima.

"Danaja"

U grčkoj mitologiji Danaja je bila kćerka Euridike i Akrisija, kralja Argosa i bila je Persejeva majka. Ime Danaja označavalo je onu koja sudi i u istoriji slikarstva bila je inspiracija mnogim umjetnicima (Rembrant, Koređo) te i samom Klimtu. Njegova "Danaja" je jedan od primjeraka simbolizma, jer ima mitsku priču kao pozadinu.

Završena je 1907. godine, a danas se nalazi u galeriji "Vurlt" u Beču.

"Portret Adele Bloh-Bauer 1"

Iste godine kada i "Danaju", Klimt je završio sliku "Portret Adele Bloh-Bauer 1", koju nazivaju i "Dama u zlatnom". Sliku je naručio njen suprug Ferdinand Bloh-Bauer, jevrejski bankar i proizvođač šećera.

Predstavlja prvu sliku Adele i jedan je od najboljih primjeraka Klimtove zlatne faze. Druga slika Adele nastala je 1912. godine.

Nacisti su sliku ukrali 1941. godine, a izložena je u galeriji "Belvedere".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana