Završene "Dučićeve večeri poezije"

Srna
Završene "Dučićeve večeri poezije"

TREBINjE - Svečanom akademijom večeras su u trebinjskom Kulturnom centru završene "Dučićeve večeri poezije" - manifestacija koja traje pune 53 godine.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da Trebinje, bez obzira na epidemiju virusa korona, nije željelo da prekine tradiciju ove manifestacije, da bi se na pravi način odužilo svome pjesniku.

"Ostaće u analima zabilježena zanimljivost da se Dučićeve večeri poezije odvijaju u kontinuitetu 53 godine. I za vrijeme bombardovanja Trebinja, i za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata ovdje se čula Dučićeva riječ, ali i brojni stihovi ohrabrenja njegovih nasljednika po pjesničkoj strasti i neumornom peru", istakao je Ćurić.

On je naglasio da Trebinje sa pravom nosi epitet grad kulture i da je upravo Dučić tome najviše doprinio.

"Dučićevim povratkom započela je intenzivnija realizacija njegove davno promišljene i dobrim dijelom ostvarene ideje o Trebinju kao gradu kulture. S njim na Crkvini sve nam je jednostavnije i lakše, pa i da spoznamo da je taj projekat dobro utemeljen, da je realističan i da nudi više nego što se moglo očekivati", rekao je Ćurić.

On je istakao da su Trebinje i Hercegovina ponosni na Dučića, te da ih upravo taj ponos vodi u dalji napredak.

"S Dučićem u pamćenju i našoj kulturnoj baštini jednostavno ne možete pristati na malo i osrednje, niti možete, niti imate pravo da budete bez ambicija", rekao je Ćurić.

U programu večerašnje akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, vokalni solisti iz Beograda, te muzičari i učenici iz Trebinja.

"Dučićeve večeri poezije" održane su pod pokroviteljstvom grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodik: Dučić bi sada bio ponosan na svoje Trebinje

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras na zatvaranju "Dučićevih večeri poezije" da je siguran da bi ovaj pjesnik bio zadovoljan da vidi kakav razvoj je doživjelo njegovo Trebinje i da se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice.
Dodik je podsjetio da se prije 20 godina ovaj veliki srpski pjesnik, diplomata i najpoznatiji Trebinjac u svijetu vratio kući u svoje Trebinje iz koga nikada nije ni odlazio.

"Jovan Dučić je pronio ime ovog grada širom svijeta, a iz svijeta iz koga je on dolazio redovno je donosio Trebinju i darovao. Tako je jedan gradić, zahvaljujući svome pjesniku, nadrastao svoje gabarite. Taj ritam i manir Trebinje je zadržalo do današnjeg dana", rekao je Dodik.

On je u obraćanju dodao i da poslije 77 godina od smrti rijeka ljudi želi da se pokloni Jovanu Dučiću u vječnoj kući u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad Trebinja.

"Dučić je formalno bio diplomata nekadašnje Jugoslavije i Srbije, ali je, prije svega, bio ambasador svoga Trebinja i svoje Hercegovine. Dučić nije bio samo lokalpatriota, nego iskreni patriota svog srpskog naroda kome je posvetio i neke od najljepših stihova", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Dučić više od tri decenije života proveo u diplomatskoj službi služeći u devet država.

Dodik je rekao da i danas u Trebinju mogu da se vide Dučićevi pokloni ovom gradu, te da je sigurna bi pjesnik bio zadovoljan da sada vidi svoj grad.

"Siguran sam da bi bio zadovoljan da vidi kakav preporod i razvoj je doživjelo njegovo Trebinje. Nekako se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice", naglasio je Dodik.

On je dodao da je Trebinje sigurno jedan od najljepših srpskih gradova sa sigurnom perspektivom.

"Izgradnjom nove bolnice i aerodroma dobićete dva kapitalna projekta nakon kojih život neće biti isti na ovim prostorima, biće bogatiji i približiće Trebinje dalekom svijetu u kome je predano srpskom narodu služio Dučić", rekao je Dodik.

On je napomenuo da se Dučićev grad odužio svom pjesniku i da je ovo sada grad u koji svi rado dolaze i koji svakoga dočekuje raširenih ruku baš kako je želio veliki srpski pjesnik.

Otvorena izložba “Iz biblioteke Jovana Dučića”

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je otvorena izložba pod nazivom “Iz biblioteke Jovana Dučića” i premijerno prikazan kratki film “Legat Jovana Dučića” u produkciji ove ustanove, u okviru manifestacije “Dučićeve večeri poezije”, koja se ove godine obilježava povodom 20 godina od prenošenja pjesnikovih zemnih ostataka iz SAD u rodni grad.
Otvaranju izložbe i prikazivanju filma prisustvovala je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je rekla novinarima da Ministarstvo prosvjete i kulture već godinama finansijski i na svaki drugi način podržava “Dučićeve večeri poezije” kao jednu od najznačajnijih manifestacija kulture u Srpskoj.

Ona je dodala da je resorno ministarstvo finansijski podržalo i večerašnju izložbu, zato što je riječ o izuzetno vrijednom legatu jednog od naših najvećih književnika.

“Ono što je sljedeća faza kada je riječ o ovoj izložbi jeste da se taj legat digitalizuje, da se tako trajno sačuva, ali i približi javnosti, pogotovo mlađim generacijama da znaju, čuvaju našu neprocjenjivu kulturnu baštinu”, rekla je Đakovićeva.

Ona je napomenula da je osnovni zadatak svih da čuvaju književnu kulturnu baštinu kao dio nacionalnog i kulturnog identiteta.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je upravo na tom zadatku ove godine organizovalo kampanju žČitajmo zajednož, a jedan od šest velikana koje smo promovisali u kampanji je upravo Jovan Dučić”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je ukazala da je važno da Banjaluka i Krajina kao Petra Kočića slave i Jovana Dučića, ali i da i Trebinje i Hercegovina slave oba ova velikana.

Đakovićeva je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture prije nešto više od mjesec dana organizovalo u Trebinju izložbu o Petru Kočiću i njegovoj porodici.

“Upravo zbog toga što smo na tragu da je neophodno uspostaviti književne i kulturne rute i naše književne velikane približiti svakom građaninu Republike Srpske, da se osjećaju da je to dio njihovog bogatog nacionalnog i kulturnog identiteta”, istakla je Đakovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, otvarajući izložbu, istakla je da grad Trebinje uvijek može računati na Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

“Hvala što grad Trebinje drže na mjestu koje ovaj grad zaslužuje. Čast je reći da smo iz Trebinja, jer nas ljudi, gdje god da odemo, prepoznaju po Jovanu Dučiću. Privilegija je biti danas na ovom mjestu, ispred Dučićevih djela, posebno ove godine kada se obilježava 20 godina od povratka posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika”, navela je Skočajićeva.

Bibliotekar Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković rekla je novinarima da ovu ustanovu kulture krasi ova kolekcija knjiga Jovana Dučića i predstavlja pravo kulturno blago, ne samo u Trebinju, već i šire.

Biblioteka Jovana Dučića ima 6.652 bibliotečke jedinice. Od toga, 5.500 su monografske publikacije, a ostalo čine serijske publikacije i druga bibliotečka građa.

Biblioteka je podijeljena na trebinjski i američki fond. Trebinjski fond čine publikacije koje su 1941. stigle u Trebinje iz Portugalije /prije Dučićevog polaska u Ameriku/, a sva bibliotečka građa koja predstavlja američki fond u Trebinje je došla iz Amerike 1961. godine.

U Dučićevoj biblioteci publikacije su na 12 jezika, najviše na srpskom i francuskom.

Skupština opštine Trebinje je 2004. godine, na prijedlog Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, proglasila biblioteku Jovana Dučića pokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja za Srpsku.

Večeras je u okviru iste manifestacije “Dučićeve večeri poezije” u Galeriji Muzeja Hercegovine otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH - Ljetopisi” iz Fonda pedagoškog Muzeja u Beogradu, autora Aleksandre Milovanović, u okviru koje su predstavljena 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji BiH iz perioda od 1850. do 1912. godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana