Završena sterilizacija legata Jovana Dučića

Srna
Završena sterilizacija legata Jovana Dučića

TREBINjE - U Legatu Jovana Dučića Narodne biblioteke Trebinje završena je sterilizacija dijela knjižnog fonda, prva te vrste u Republici Srpskoj, a riječ je o savremenoj tehnici zaštite knjiga koje je veliki pjesnik Jovan Dučić poklonio Trebinju.

Restaurator i konzervator Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu Vesna Šujica rekla je da je ovaj proces sterilizacije najsavremeniji na svijetu, jer je bezbjedan za kulturnu baštinu.

"Radi na principu izdvajanja kiseonika iz komore, a onda se ubacuje azot i tim postupkom svi aerobni mikroorganizmi bivaju uništeni", izjavila je Šujica novinarima.

Ona je dodala da proces sterilizacije traje 21 dan, te da je materijal koji je obuhvaćen arhivska i knjižna građa Jovana Dučića, kao i materijal nastao od 16. vijeka do perioda kada je Dučić skupljao materijal i poklonio ga Trebinju.

Bibliotekar Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković rekla je da legat Jovana Dučića postoji 60 godina, te ističe da je 2004. godine proglašen za pokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Ninkovićeva je istakao da je ova biblioteka od neprocjenjive vrijednosti, navodeći da u Republici Srpskoj ne postoji ovako vrijedna biblioteka.

"Najstarija knjiga je iz 1565. godine, a tu su uglavnom stručne knjige koje pokrivaju najrazličitije oblasti ljudskog stvaralaštva", rekla je Ninkovićeva i dodala da su veoma značajne i knjige koje je Dučić podvlačio, te na marginama stranica zapisivao svoje misli.

Ona je navela da Legat Jovana Dučića u Narodnoj biblioteci Trebinje ima oko 5.500 knjiga na 12 stranih jezika, 1.200 serijskih publikacija, te uz to ličnu arhivu Jovana Dučića.

"Zahvaljujući menadžmentu Narodne biblioteke Trebinje, koji je uspio da nađe način i sredstva da prvi put u Republici Srpskoj neko uradi sterilizaciju na jednoj ovako vrijednoj, specijalnoj biblioteci, ovaj postupak je završen", rekla je Ninkovićeva.

Podršku prilikom ovog projekta Narodnoj biblioteci u Trebinju pružili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao i Konzularna kancelarija Srbije u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana