Završen dokumentarac o legendarnim Indeksima, premijera u Zenici

G.S.
Završen dokumentarac o legendarnim Indeksima, premijera u Zenici

Posle tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po čitavom regionu autorsko-rediteljski dvojac Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura završili su jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film ''Indeksi'.'

''U početku nas je pratila neka vrsta strepnje hoćemo li uspeti da složimo sve što se sa Indexima događalo kroz 40 godina, a onda vremenom počeli da se fasciniramo i zaljubljujemo u muziku i likove tih jedinstvenih muzičara. Ta strast nas je vodila kroz nebrojene lavirinte u karijeri benda, a u konačnici nas pokretala da uložimo svu moguću energiju u priču, svesni da ona treba da bude autentična, iskrena i što sveobuhvatno svedočanstvo o nekim prohujalim vremenima i nekim velikim umetnicima koji su ih zabeležili za večnost'', kažu autori.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su snimili više od 50 sati originalnog materijala za film koji traje 108 minuta i u kojem o Indexima, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Abdulah Sidran i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona, dok je za priču korišćeno stotine fotografija i mnogo arhivskog materijala među kojim su neki do sada neotkriveni snimci.

Završnu notu filmu ''Indeksi'' daje tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a Adnan Mušanović, koji upravo ovih dana završava masterizaciju zvuka.

''Smatramo da je to presudni detalj. Indeksi su bili perfekcionisti i na tom tragu morali smo da učinimo taj zadnji korak, da naš izvrsni majstor tona ispegla zvuk s kojim će jedna grandiozna muzička priča dobiti zasluženi pečat'', kažu autori filma.

Film "Indeksi" će, spletom okolnosti, prva u BiH videti publika zeničkog festivala "DokuMfest". Naime, aktualne mere zbog pandemije razlog su da se ne može izvesti planirana velika dvoranska premijera u gradu Indexa, uz mogući dodatni koncert kakav je već poznati serijal "Indeksi i prijatelji", pa će se film za sada prikazati u Zenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana