Zatvoren 5. "Intim džez fest" u Banjaluci

M.M.
Foto: M.Brezo

Banjaluka - Nastupom pijaniste Bojana Zulfikarpašića i saksofoniste Žulijena Luroa sinoć je u koncertnoj dvorani Banskog dvora zatvoren 5. festivala džez muzike "Intim džez fest".

Zulfikarpašić i Luro su prijatelji i saradnici već više od trideset godina.

- To što smo prijatelji mnogo pomaže, pored tog muzičkog rada postoje zajednička putovanja, razgovori o filmovima, knjigama, životu, ponekad i pauze koje se dešavaju u kojima je on napredovao sa svoje strane, ja sa svoje, momenti kada se ne viđamo po nekoliko mjeseci, poneka i svađa i sve to što čini život muzičara interesantnim. To je ono što daje tu svježnu i mogućnost da saradnja i prijateljstvo traju toliko godina.  Muzika je tu, ali između nas postoji pravo prijatljstvo i to je najbitinije - kazao je Bojan Zulfikarpašić.

Obojica su saglasni da nije teško naći inspiraciju, jer se njihova komunikacija dešava na nekom višem nivou, s obzirom na to da poznaju jedan drugog veoma dobro.

- Kada sam upoznao Bojana devedesetih godina on me je uveo u svijet i melodije balkanske muzike, Srbije, Bosne, Makedonije i nadam se da je publika u tim notama odsviranim na naš način i uživala - kazao je Žilijen Luro.

Osim nastupa ovih umjetnika svjetskog imena, publika je na ovogodišnjem izdanju "Intim džez festa" imala priliku da uživa i u koncertu "Marković-Ilić seksteta" i "Hans Matisen trija", dok je za najmlađu publiku priređen didaktički koncert.

- Od samog početka festival džez muzike "Intim džez fest" konceptualno je zamišljen kao kamerni  festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i  vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez seksteta koji su ove godine ušli u festivalsku selekciju.

Ovogodišnji festivalski program obuhvatio je koncerte poznatih džez sastava i istaknutih džez umjetnika današnjice, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo u okviru zvaničnog festivalskog programa organizovali i jedan matine didaktički koncert "Džez za djecu" – koji predstavlja edukativni moncert za  djecu  starijeg predškolskog i školskog uzrasta - kazao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

I ovogodišnje izdanje festivala, kao i ranijih godina, bilo je popraćeno džem sešnima, u okviru kojih su muzičari koji su nastupali na festivalu, svirali sa banjalučkim džez sastavom "Kombajn kvartet".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana