Zaljubljenici u fotografiju okupljeni u Banskom dvoru: Iskrene emocije ostavile bez daha

Danko Kuzmanović
Zaljubljenici u fotografiju okupljeni u Banskom dvoru: Iskrene emocije ostavile bez daha

Banjaluka - Projekcija tradicionalne, osme Međunarodne izložbe fotografija “Foto-emocija 2019”, koju na radost brojnih zaljubljenika u fotografiju organizuje Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka, održana je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Publika je imala priliku da pogleda radove autora iz cijelog svijeta te da uoči kako fotografi iz raznih krajeva svijeta promišljaju o fotografiji.

Izložba je obuhvatila fotografije 226 autora iz 45 zemalja.

Žiri izložbe radio je u sastavu Dragan Prole, Ozren Božanović i Siniša Plavšić. Oni su imali zadatak da od gotovo 3.240 pristiglih radova, koji su zaustavili emociju u trenutku i zauvijek je sačuvali, na četiri teme, izaberu fotografije koje su se našle na izložbi.

Predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozren Božanović pohvalio je rad Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka.

- Foto-kino klub ostvaruje jedan kontinuitet kvaliteta i kvalitetne prezentacije koji je doveo do međunarodne izložbe, tako da je to veoma značajno. Univerzitetski foto-kino klub je napravio standard koji se tek u posljednje vrijeme pokazao kao jako značajan, pogotovo drugima, koji su kalirali na temu tog standarda prezentacije. Ovaj klub se pojavljuje u nekom širem okruženju kao klub izuzetne organizacije i kvaliteta, kao i izuzetne prezentacije i održavanja rokova koji su predviđeni za pravljenje izložbe - kazao je Božanović.

Božanović je ukazao i na složenost teme koja je u fokusu ove izložbe.

- Ova izložba ima specifičnu temu, ona nije slobodna, nego je zadata. Emocija nije tema kao što je pejzaž, nego je stvarno tema u kojoj morate da predstavite emociju, to je veoma složeno. Na ovu izložbu je stiglo mnogo kvalitetnih fotografija, tako da smo mi morali dobro da se zabavimo da odaberemo najbolje - rekao je Božanović.

U okviru svake od tema - “Slobodna - kolor”, “Slobodna - monohrom” i “Emocija”, po kojoj izložba i nosi naziv, i “Foto-putovanje”, nagradili su najbolje radove. Tako su se među nagrađenima našli i radovi Luka Stalmansa iz Belgije “The Rope”, te Kristine Laki iz Mađarske “Windblow”, koji su dobili zlatnu medalju.

Među nagrađenima je bilo i nekoliko fotografa iz BiH. Dušan Vuković, član Foto-kino kluba Trebinje, dobio je srebrnu medalju na temu “Slobodna - monohrom”. Fotograf “Glasa Srpske” i “Nezavisnih novina” Jelena Đurđević kući je odnijela “FIAP Blue Ribbon” na temu “Slobodna - kolor “, Mladen Anić je dobio nagradu UFKBL IAAP RIBBON, takođe za temu “Slobodna - monohrom”, dok je Hasan Puškar iz Gračanice dobio diplomu za fotku na temu “Emocije”.

Ono što je bilo bitno, pored tehničkih uslova koje su radovi morali da zadovolje, jeste i da ispričaju određenu priču koja će ostaviti jak utisak.

Predsjednik Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka Milorad Kašćelan je istakao da ova izložba ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost FIAP.

- Kao i svake godine, imamo izuzetno dobar odziv autora, a sve zahvaljujući patronatu Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost - FIAP. Čast nam je što smo sve na kraju realizovali u ovu projekciju radova, koji su se izdvojili svojim kvalitetom i osvojili nagrade - istakao je Kašćelan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana