Za “Dukafest” stiglo više od 1.500 ostvarenja

Agencije
Za “Dukafest” stiglo više od 1.500 ostvarenja

Međunarodni festival studentskog filma “Dukafest” biće održan po sedmi put, i to od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci.

Riječ je o “povratničkom” izdanju festivala, koji je bio na pauzi od 2013. godine, na šta je, prije svega, uticao nedostatak sredstava i podrške za njegovo održavanje. Ipak, nakon petogodišnje pauze, “Dukafest” je ponovo aktivan.

Štaviše, i prije novog početka “Dukafest” je ostvario zavidne rezultate, jer je na konkurs festivala prijavljen 1.561 film iz čak 91 države. Shodno tome, organizatori festivala će uskoro otkriti imena članova žirija i filmove koji će se takmičiti na “Dukafestu” te predstaviti revijalni program.

- Banjaluka je sredina u kojoj se filmska umjetnost i dalje tek rađa kao javna industrija kulture. Tačnije, od 2000. godine do danas Akademija umjetnosti i Banjaluka kao sredina na filmskom planu najviše su predstavljani upravo putem studentskih filmova, koji su igrali na brojnim domaćim i stranim festivalima. Ta činjenica obavezuje sve nas koji volimo film i koji hoćemo da gradimo sredinu u kojoj živimo da jedan od konkretnih koraka bude poboljšanje studentske filmske produkcije - navode organizatori “Dukafesta”.

Naglašavaju da je stoga ideja festivala upravo promocija studentskih filmova i autora, kojima su ovakvi festivali početni korak u karijeri i mogućnost da upoznaju kolege i profesionalce iz filmskog svijeta.

- Sve projekcije i filmske radionice na festivalu će i dalje biti besplatne - naglasili su iz “Dukafesta”.

Organizatori festivala su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti KROV.

 

POČETAK

“Dukafest” je nastao kao pomen Dušku Dukiću Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Festival je pokrenut 2008. godine na inicijativu njegovih prijatelja, tadašnjih studenata na Akademiji umjetnosti, a od tada pa do pomenute pauze “Dukafest” je ugostio značajne filmske stvaraoce kao što su Dejan Zečević, Mladen Đorđević, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Faruk Lončarević, Goran Radovanović, Ahmed Imamović, Miroslav Momčilović, Marko Babac i drugi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana