Vječnost vjere i prirode na bardačkim umjetninama

Dejan Jovičić
Vječnost vjere i prirode na bardačkim umjetninama

Srbac - Čovjek u svom životu nekad ne može sve zapaziti, ali slikari su ljudi koji bolje zapažaju od drugih i zato je njihovo djelo jače i energičnije i traje mnogo duže od ljudskog života.

Ispričao je ovo član Umjetničkog savjeta likovno-ekološke kolonije “Bardača - Srbac” na zatvaranju kolonije i predstavljanju radova ovogodišnjeg saziva.

On je istakao da je bardačka kolonija ove godine objedinila ekologiju i hrišćansku tradiciju, u skladu sa temom na koju je stvaralo 10 akademskih slikara pod nazivom “800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”.

- San o životu koji nam je Bog dao je ono što nas je vodilo u radu ove kolonije - rekao je Grandić.

Prema njegovim riječima, sreća koju proživljavaju ptice, ribe, žabe i insekti je kratkog vijeka, ali oslikavajući ih na svojim djelima umjetnici slave život i stvaraju slike za vječnost. 

- Ako se prisjetimo kakva je nekad bila Bardača i kakva je sad, onda možemo reći da je danas upokojena. Ali smo svjedoci da ribe barem u tragovima vaskrsavaju, a uz njih će se postepeno vratiti i ptice. A umjetnici su tu da to ovjekovječe kao svojevrsni apostoli života koji pričaju različitim jezicima kroz svoja djela, ali poruka im je ista, a to je da su Bog i priroda vječni - kazao je Grandić.  

Sekretar kolonije Stevan Umljenović rekao je da je na ovogodišnjoj koloniji nastalo 36 umjetničkih djela, od kojih će najvrednija ući u fundus kolonije, koji broji više od 600 slika.

- Svaki od slikara uradio je po tri djela, a neki su naslikali čak i pet. Jedno od njih je moralo biti protkano vjerskim motivima u skladu sa zadatom temom, dok su preostala dva bila inspirisana prirodom. Ovo je drugi put od postanka kolonije da smo za temu imali hrišćanstvo jer smo prije dvije decenije na sličan način obilježili 800. godišnjicu manastira Hilandar - naveo je Umljenović i dodao da je na temu ovogodišnje kolonije prije nekoliko dana održan okrugli sto u Srpcu.

Umljenović kaže da je glavni problem sa kojim se suočavaju nedostatak galerije i skladišnog depoa za slike koje sve više nagriza zub vremena.

- Slike koje su nastale u proteklih 36 saziva imaju ogromnu vrijednost, ali je činjenica da sve više propadaju zbog neuslovnog prostora u kojem se nalaze. Vlast bi u bliskoj budućnosti trebalo da reaguje i obezbijedi kvalitetan prostor za njihov smještaj - istakao je Umljenović.

Na koloniji je predstavljen i esej pod nazivom “Nekrolog za Bardaču”, koji je odštampan u vidu brošure i koji je napisan povodom 35. godišnjice rada kolonije.

Kroz veoma poučan tekst, srbački pisac Branka Sančanin dotakla se istorijata bardačke kolonije od ideje o njenom osnivanju, nastale na ostrvu Iž kod Zadra, pa sve do današnjih dana kada je Bardača suočena s isušivanjem jezera i narušavanjem ekološkog ambijenta, čime se najstarija kolonija ovakve vrste u Republici Srpskoj i druga najstarija u BiH suočila sa najvećim izazovima od svog postanka.

Škola Slikanja

 

U sklopu ovogodišnjeg saziva djelovala je i škola slikanja, koju je pohađalo 11 talentovanih učenika iz Srpca i Banjaluke. Izložba njihovih radova biće priređena u Domu kulture u Srpcu na početku naredne školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana