"Višnjićevi dani" u Bijeljini: Proslava mladosti, kreativnosti i umjetnosti

Ljiljana Aleksić
"Višnjićevi dani" u Bijeljini: Proslava mladosti, kreativnosti i umjetnosti

BIJELjINA - Srpski narod u stalnoj je borbi da sačuva tradicionalne vrijednosti i odupre se uticaju sa zapada, a manifestacija "Višnjićevi dani" postoji da bi podsjećala Srbe da su veliki narod, ali i opominjala ih da je spas u jedinstvu i slozi.

Poručio je ovo  episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, na svečanoj akademiji u okviru 26. manifestacije "Višnjićevi dani", koja je održana u Centru za kulturu "Semberija".

On je istakao da je srećan što se u Bijeljini ponovo slave mladost, kreativnost i umjetnost.

- "Višnjićevi dani" su veza između doba u kojem je rođen veliki epski pjesnik, doba u kojem se srpski narod borio za opstanak, i današnjice u kojoj nam se ta borba ponavlja. Zato je važno da se na ovakvim manifestacijama okupljaju ljudi različitih profesija - iz kulture, politike, književnosti, koji treba da shvate da ćemo opstati samo ako živimo i radimo u duhu zajedništva  naglasio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Ovogodišnja manifestacija u znaku je  800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini.

- Ta tradicija svjedoči trajanje kroz vijekove i treba sa ponosom bogatstvo kulture da pokazujemo svijetu i prenosimo mladim generacijama. Ova manifestacija je uglavnom posvećena Filipu Višnjiću, ali u okviru nje promovišemo sve ono što se događa u srpskoj istoriji, zatim u oblastima kulture, jezika, pisma i slično - objasnio je predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Mitar Novaković.

On smatra da obilježavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini daju svima obavezu i zadatak da te događaje više istraže.

- Mnogi žele da na neki način to omalovaže . Mi danas imamo potrebu da to više iskažemo i istražimo te da organizujemo naučne skupove na te teme - dodao je Novaković.

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović izjavila je da "Višnjićevi dani" nemaju značaj samo za Bijeljinu, nego za cijelu Republiku.

- Veliki je trud organizatora, SPKD "Prosvjete" Bijeljina, koje već 26 godina uspijeva da održi ovu manifestaciju. Posebno im čestitam to što ove godine obilježavaju 115 godina od osnivanja društva u Sarajevu i što uspijevaju da očuvaju srpsko kulturno nasljeđe i identitet srpskog naroda - dodala je Pavlovićeva.

Na  centralnoj  svečanosti  - svečanoj  akademiji  o Filipu Višnjiću besjedio je  književnik iz Novog Sada Anđelko Anušić. On je istakao da Filip Višnjić ima i danas isto značenje kao i u vremenu u kojem je živio.

-  To je neprolazna veličina i on će uvek imati isto značenje u našem narodnom predanju, našoj poeziji. Taj slepi pesnik je svojim duhovnim očima video više nego što su drugi videli fizičkim očima, a u svom vremenu je video i dovideo i do naših obala i dana i nama ostavio svetila od tih dana. I danas je kao u njegovo vreme, opet se govori o zlatnoj slobodi koja je preskupa, opet se govori o kosovskom zavetu o kome se govorilo i u njegovo vreme, ustaničkoj Srbiji  - naveo je Anušić.

Zapitao se šta bi se dogodilo kada bi se danas Filip Višnjić ponovo pojavio među nama.

- Video bi možda iste stvari, video bi naše iste dušmane koji žele da nam do kraja smrse konce. Video bi da je i dalje sloboda skupa, da se za  kosovsko predanje i zavet i dalje bore, video bi mnogo neprijatnih stvari i ne znam da li bi se mašio gusala da to opeva. Video bi i kako naše narodno blago, gusle, gajde, narodnu tkanicu drugi kradu i pljačkaju, a video bi i kako ćirilica "kleca" svuda - viri između stranih i latiničnih nakaradnih naziva - naglasio je Anušić.

U okviru manifestacije, večeras u 17 časova biće otvorena izložba Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja iz Vranja "Slike iz života pod okupacijom  - život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu".

Manifestacija će trajati do petka.

 

IZLOŽBA

 

Izložba "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma" autorke Milice Orlović-Čobanov, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, otvorena je i bijeljinskoj publici predstavljeno je 10  tapiserija, među kojima dvije nastale krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

- Izložba je zajednički  poduhvat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja Semberije i još nekih ustanova iz Srbije. U našoj zbirci čuvamo pet dela umetnice koja je potvrdila svoje mesto ne samo u nacionalnoj istoriji umetnosti, nego i šire. U Novom Sadu smo izložili 28 tapiserija, a u Bijeljini 10 - istakla je upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada Milana Kvas.

Izložba  je otvorena do 6. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana