Virzi: Kusturica je od studentskih dana bio poput mladog boga

Agencije
Virzi: Kusturica je od studentskih dana bio poput mladog boga

Italijanski reditelj Paulo Virzi gost je i član žirija ovogodišnjeg Kustendorfa, kao i dobitnik Nagrade za budući film, koja za njega ima posebno značenje, jer, kako kaže, Emir Kusturica je od studentskih dana "za njega bio poput mladog boga".

 

- Sjećam se tih osamdesetih, imao sam 20 godina i tada su tek počeli da pristižu na festivale filmovi sa Istoka. Bila je to godina kada smo upoznali Emirov rad sa ostvarenjem "Otac na službenom putu". Odmah sam pogledao i "Doli Bel". Bio je to iznenađujući preokret za nas -  evocira uspomene slavni reditelj.

U vrijeme pred pad Berlinskog zida stizali su mračni filmovi sa ovih prostora, a kako ističe, Kusturičin rad bio je nasuprot - pun života, neobičnog humora, "komedije bliske italijanskoj".

- Ta kombinacija tragedije i komedije, sposobnost i moć da tužne i bolne teme kaže na humorističan način učinila je da ga smatramo mladim bogom, bio nam je inspiracija, neko ko nas je ohrabrio da stvaramo - otkriva Virzi.

Opus Paola Virzija većinom čine komedije, a slaže se da granica između drame i komedije u životu uglavnom ne postoji.

- Mislim da komedija može da bude veoma efektna i ima moć da progovori o najbolnijim temama. Komedija na italijanskom od 50-ih govorila je o socijalnim temama u kombinaciji sa društvenim problemima. Zato ne mogu da podijelim komediju i dramu, ni u životu ne možete to razdvojiti. U svakom čovjeku možete pronaći poseban karakter za svoj film. - kaže italijanski režiser.

Film "Ljudski kapital" koji je publika Kustendorfa mogla da vidi juče, najmračniji je od svih dosadašnjih ostvarenja, a kako i reditelj svjedoči, govori o gorućim temama današnjeg društva.

- Svi živimo u kapitalizmu, u kojem je sve pitanje statusa, bankovnog računa. Ono što sam želio da kažem filmom je ono što je danas konflikt između socijalnih klasa. Snimao sam ga 2008. godine, kada je bila velika ekonomska kriza. Eksplozija te krize unutar bogatog društva bila je prilika da prikažemo taj momenat. Živimo u svijetu globalizacije koja ima i pozitivnih stvari. To je naša nova realnost - smatra Virzi.

Odrastavši u gradu Livornu u Toskani, u radničkom naselju, bio je svjedok teškog života svojih sunarodnika, ali i komšija koji su izbjegli iz Jugoslavije.

- Živjeli su tu Veselinovići, Popovići...Igrao sam fudbal sa tom djecom koja su dolazila iz ovih krajeva. Mi se tada nismo pitali zašto su oni tu. Da li su bježali od Tita, ne znam. Nije nas ni interesovalo. Nije bilo razlika ili getoa. Bili smo prijatelji. Jedini konflikt je bio fudbal. Ali se sjećam atmosfere i mirisa koji su dolazili iz kuhinja njihovih majki. Kada sam gledao Kusturičine filmove, osjetio sam kao da znam sve to i kao da znam njega. Prepoznao sam u njegovim filmovima te mirise. Djeca pričaju istim jezikom i to treba da naučimo - zaključuje reditelj.

Saradnja sa holivudskim zvijezdama

Virzi je u svojoj karijeri radio sa velikim zvijezdama poput Donalda Saterlenda i Helen Miren u filmu "Putovanje života".

- Donald je takav čovjek da od kada je pročitao scenario postao je taj lik, tako da od kada smo se prvi put sreli uvijek je bio taj karakter, ja nisam upoznao Donalda već Džona Spensera. Potpuno drugog Donalda sam upoznao na premijeri, jer je tada već bio u drugom liku. Helen je bila potpuno drugačija. Ona je britanska glumica iz teatra koja prije akcije priča o italijanskoj hrani, vinu i čim se čuje "akcija" i klapa padne u sekundi postaje lik iz filma - otkriva Paolo.

Do 18. januara Virzi će u Drvengradu biti na zadatku da od 21 filma proglasi najbolje koji će osvojiti Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Kako kaže, biće mu teško jer nije navikao da bude u ulozi onog ko odlučuje, ali da će se truditi da bude blag, jer su u pitanju mladi stvaraoci kojima je potrebna podrška više nego ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana