“Vidoviti strip”: Asteriks je već jednom pobjedio korona virus

GS
“Vidoviti strip”: Asteriks je već jednom pobjedio korona virus

Kad god je u pitanju neka situacija koja utiče na cio svijet, ljudi nekako uspiju da nađu dokaze da je umjetnost sve to već “predvidila”.

Ni koronavirus nije izuzetak, ali u moru nagađanja i “natezanja činjenica”; ne možemo da zatvorimo oči pred činjenicama.

Neki put su podudarnosti jedva vidljive, a i onda samo onima koji se baš potrude da vjeruju.
Međutim, jedna avantura Asteriksa i Obeliksa iz 2017. godine nedvosmisleno spominje “virus korona”. U pitanju je strip “Asteriks na trci kroz italiju”, čiji su tvorci Didije Konrad i Žan-Iv Feri.

Radnja stripa je sledeća: S obzirom na to da su mnogi kritikovali stanje u kom se nalaze rimski putevi, senator Laktus Bifidus predlaže da se održi trka kočijama kroz čitavu zemlju, kako bi svi mogli da se uvjere u “izvrsnost” italijanskih puteva. Poziv na trku otvoren je za sve koji žele da učestvuju.

Asteriks i Obeliks protiv Koronavirusa

U međuvremenu, u malom galskom selu, Obeliks odlazi kod proročice koja mu predviđa da će biti vrhunski kočijaš. Istog trenutka, Obeliks odustaje od svog posla sa menhirima i kupuje na kredit kočiju, kako bi se zajedno sa Asteriksom i Dogmatiksom priključio trci kroz Italiju.

U toj trci nailaze na razne protivnike, ali nama je posebno zanimljiv predstavnik Rima, po imenu Koronavirus. Koronavirus i Bacilus sjede zajedno u kočiji, sve dok Koronavirus ne odustane zbog toga što je njegov partner varao.

Sve je ovo, naravno, plod mašte autora stripa. Svakako nije isključeno ni da ćemo u narednom periodu otkrivati još referenci koje mogu da dovedu razna djela iz popularne kulture sa trenutnom svjetskom situacijom.

Ne bi trebalo da takve stvari prihvatamo suviše ozbiljno, ali uvijek je zanimljivo kada otkrijemo da ne imitira umjetnost uvijek život, već da i život često imitira umjetnost

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana