Vidovdanska povelja piscu Novici Đuriću iz Podgorice

Srna
Vidovdanska povelja piscu Novici Đuriću iz Podgorice

PODGORICA- Pisac iz Podgorice Novica Đurić ovogodišnji je dobitnik Vidovdanske povelje koju Udruženje književnika Crne Gore dodijeljuje za čuvanje tradicionalnog, kulturnog, pravoslavnog i slobodarskog nasljeđa, kao i zavjetnog kosovskog opredjeljenja.

U saopštenju iz ovog udruženja navodi se da Đurić autor prepoznatljive jasne i britke riječi, koji je višedecenijskim aktivnim bavljenjem književnim i novinarskim poslom pokazao dosljednu i visoku posvećenost duhovnom horizontu nacionalnog prostora.

Osim što je pjesnik i romanopisac, Đurić je i predsjednik Udruženje književnika Crne Gore, a i dopisnik je "Politike".

Vidovdanska povelja za najbolju knjigu pjesama između dvije manifestacije dodijeljena je pjesnicima Milenku Joviću za zbirku "Dok se nova muka rađa" i pjesnikinji Slavojki Slavi Vojinović za pjesničku zbirku "U krugu tišine".

Vidovdanska povelja za kontinuirano predstavljanje savremene književnosti članova Udruženje književnika Crne Gore i čuvanje tradicionalnog pravoslavnog, kulturnog i slobodarskog nasljeđa dodjeljena je Radislavu Gardaševiću, književniku iz Nikšića, predsjedniku Književnog kluba "Mirko Banjević" i autoru nekoliko pjesničkih zbirki, uredniku književne tribine u tom gradu.

Predanim i pregalačkim radom na predstavljanju savremene književnosti koja nastaje u Crnoj Gori, kao i u regionu i čuvanju najviših duhovnih vrijednosti Radislav Gardašević je uspio da predstavi široku književnu perspektivu, mnogoznačnu i slojevitu, kao i raznolike poetičke modele, navedeno je u saopštenju.

"Vidovdanska riječ" Udruženje književnika Crne Gore dodjeljuje se Saši Jevriću, novinaru Srpske televizije u Crnoj Gori.

Jevrić pripada odvažnoj grupi novinara koji kroz konktunuirano informisanje o aktivnostima Udruženja književnika Crne Gore, kao i kroz autorske emisije omogućava najširoj javnosti uvid u osobene segmente književnosti.

Nagrada "Makarijevo slovo" UKCG za životno djelo pripšće književniku Naodu Vukoviću za doprinos savremenoj srpskoj književnosti u Crnoj Gori.

U svojim pjesničkim i proznim ostvarenjima Vuković je uspio da prikaže vjernu sliku autentičnih junaka čije sudbine prožimaju najširu nacionalnu panoramu.

Žiri tribine "Riječ" Udruženje književnika Crne Gore za dodelu nagrada Vidovdanska povelja i Vidovdanska riječ u sastavu: Milica Kralj (predsjednik), protojerej Predrag Šćepanović (član i predstavnik Crkvene opštine Podgorica) i Aleksandar Ćuković (član), donio je jednoglasnu odluku o ovogodišnjim lauretatima.

Nagrade će biti uručene na književnoj manifestaciji Vidovdansko pjesničko bdijenje u nedjelju, 27. juna, u porti Manastira Sveti Simeon Mirotočivi u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana