Velika posjećenost izložbe djela Nadežde Petrović

Srna
Velika posjećenost izložbe djela Nadežde Petrović

BANjALUKA - Reprezentativnu izložbu Nadežde Petrović "Modernost i nacija", koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 20. jula do danas, posjetilo je više od 14.000 ljubitelja umjetnosti.

"Velika posjećenost izložbe, koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke, ukazuje na to da publika ima poštovanje prema njenom radu i da rado posjećuje programe koje realizuje Muzej", rekla je Srni portparol Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Ena Mitrovski.

Ona je navela da je u toku postavke priređeno nekoliko radionica za djecu, te na zahtjev škola organizovano više od 50 grupnih posjeta za osnovce i srednjoškolce.

Ona je istakla da je izložba rezultat saradnje sa Narodnim muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini koji je iniciralo Ministarstvo kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Uneska izabrao Nadeždu Petrović za Uneskovu ličnost 2023. godine.

Nakon gostovanja u Banjaluci, izložba će 11. oktobra biti otvorena u Galeriji "Nadežde Petrović" u Čačku, gradu u kojem je rođena. Mitrovski je podsjetila da je ove godine Čačak izabran za prvu nacionalnu prijestonicu kulture Srbije, zbog čega je, istakla je, i ova saradnja na projektu još značajnija.

Nadežda Petrović pripada velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka.

Ona se školovala u Beogradu i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu.

Kao bolničarka, Petrovićeva je učestvovala u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, njegujući ranjenike i brinući se o bolesnicima. U novonastalim ratnim okolnostima Nadežda Petrović iz slikanja crpi moralnu i emotivnu snagu, a njene slike, uz umjetničku vrijednost, nose težinu uzvišenog djela podarenog Srbiji.

Tada nastaju njena čuvena djela sa motivima Vezirovog mosta i Gračanice, te slike koje ostavljaju svjedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda. Najznačajnija srpska slikarka tragično je preminula od tifusa 1915. godine u Vojnoj bolnici u Valjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana