Uručene nagrade “Zlatni Krst Kneza Lazara” i “Gračanička povelja”

Srna
Uručene nagrade “Zlatni Krst Kneza Lazara” i “Gračanička povelja”

PRIŠTINA - Nagrada “Zlatni krst Kneza Lazara” uručen je srpskom proznom piscu Milisavu Saviću na večerašnjem “Vidovdanskom pjesničkom bdeniju” u porti manastira Gračanica, dok je ““Gračanička povelja” pripala pjesniku Draganu Hamoviću iz Beograda.

“Vidovdansko pjesničko bdenije” održano je u prisustvu nekoliko desetina mještana i umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Saviće je zahvalio žiriju na prestižnom priznanju, te dodao da mu je ovo treća nagrada, poslije Stefana Prvovenčanog i Despota Stefana Lazarevića.

“Primao sam nagrade na mnogim lokacijama širom naše zemlje povodom važnih datuma, ali od ovog mesta u porti Manastira Gračanica, od ove praznične noći nema lepših” rekao je Savić.

Žiri je obrazložio da je dobitnik “Gračaničke povelje” “potekao iz doline kraljeva i odrastao pored žcrvene gospođe Žičež, te da je svojom poezijom, ali i naučnim djelom potvrio da je tradicija korijen na kome se zasniva svaka modernost”.

Bojana Stojanović Pantović, pjesnikinja iz Beograda dobitnik je nagrade “Kondir Kosovke devojke”, ali zbog bolesti nije mogla prisustvovati večerašnjem bdeniju, kao ni dobitnik nagrade “Pero despota Stefana Lazarevića” pjesnik Slobodan Jović. Nagrade će im biti uručene naknadno.

“Vidovdansko pjesničko bdenije” trajaće do duboko u noć, uz striktno poštovanje socijalne distance zbog epeidemije korona virusa.

U porti Manastira Gračanica ujutro će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, a u 13.00 časova parastos na Gazimestanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana