Uručene nagrade Vukove zadužbine

Tanjug
Uručene nagrade Vukove zadužbine

BEOGRAD - Prof. dr Ljliljana Pešikan Ljuštanović i akademski vajar Svetomir Arsić Basara, dobitnici su 31. Nagrade Vukove zadužbine za nauku i umjetnost 2020. godine, koje su im uručene danas u Svečanoj sali Doma Vukove zadužbine.

Profesorki Pešikan Ljuštanović uručeno je ovo priznanje za knjigu „Pišem ti priču", koja je pored ovoga dobitnik nagrade "Đorđe Jovanović".

„Profesorka Pešikan Ljuštanović je Vukovac prvog reda ne samo zbog svojih knjige, već zbog svog ukupnog delovanja i raskošnog talenta i erudicije", izjavio je predsednik Skupštine Vukove zadužbine, prof. dr. Boško Suvajdžić.

„Naše je nepodeljeno mišljenje da interdisciplinarna monografija „Pišem ti priču" najbolje odgovara duhu ove nagrade zbog znanja autorke da tačno, „vukovski", odredi domete usmenog i pismenog prostiranja naše kulturne tradicije", obrazložio je odluku žirija predsjednik Odbora za nauku i dopisni član SANU, prof. dr Slobodan Grubačić.

Pešikan Ljuštanović kazala je da je ovo priznanje za nju veoma važno i da s vremenom ima sve veću težinu, te da je njena knjiga i cio njen rad posvećen jednoj stvari - pokušaju da se ucjelovi tradicijski niz srpske književnosti.

„Stara, usmena književnost ne treba da se smatra zamrlim remek-delom koje nam više nije važno. Ona je plodotvorni impuls koji se još uvek, neočekivan, javlja u modernoj književnosti", obrazložila je Pešikan Ljuštanović.

Umjetnik Basara dobio je nagradu za svoju izložbu „Radovi" (1998 - 2018), održanoj u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

„Delo Svetomira Arsića Basare zaista je jedna izvanredna pojava u našoj umetnosti i kulturi i drago mi je što mogu reći da on dobija ovu odavno zasluženu nagradu", kazao je Suvajdžić.

„Retki su umetnici čije delo dostiže najviše estetske i etičke standarde i podiže lestvicu umetničke ostvarenosti kao što je to delo Svetomira Arsića Basare", naveo je predsednik Odbora za umjetnost i dopisni član SANU, Svetislav Božić.

„Sposoban da se duboko zagleda u svoj opus i sile koje ga pokreću, Basara silovito i nepotkupljivo vidi stvarnost i svojim delom premoštava mnoge diskontinuitete u gorkoj putanji srpskog naroda", dodao je Božić.

„Ne znam da li je moj rad zaslužio toliko dobrih ocena, ali ova nagrada mi dolazi kao reč poverenja i odstranjuje muke i sumnje koje me prate", skromno je rekao Basara na dodeli priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana