Uručena pjesnička nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke"

G.S.
Uručena pjesnička nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke"

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima danas je svečano zatvoreno 49. "Brankovo kolo", najveća pjesnička manifestacija u Srbiji posvećena srpskom velikanu poetske riječi Branku Radičeviću.

Na ceremoniji zatvaranja, pjesnicima su uručene nagrade te institucije kulture "Pečat varoši sremskokarlovačke", što je jedno od najstarijih književnih priznanja u Srbiji.

"Pečat" je uručen pjesnicima Nedeljku Babiću, Danilu Jokanoviću, Milošu Jankoviću i Radmilu Radovanoviću.

Nagrade je uručio direktor institucije kulture Brankovo kolo Nenad Grujičić, koji je naglasio značaj te nagrade.

"Ona je važna zbog kontinuiteta i jedinstvene, katarzične lepote programa žBrankovog kolaž u vreme pandemije virusa korona, koja je iz ležišta pomerila kulturu kao najznačajniji trag ljudske civilizacije", rekao je Grujičić, poslije dodjele nagrada.

U ime nagrađenih pjesnika zahvalio je Miloš Janković, ističući "besmrtni pesnički značaj" Sremskih Karlovaca, Branka Radičevića, Stražilova i "Brankovog kola".

Poslije uručenja "Pečata", novi laureati su kazali po jednu svoju pjesmu.

Istovremeno, Danica Petrović i Katarina Popović kazivale su i pjevale čuvenu, u narodu ukorijenjenu, pjesmu "Ukor".

Čula se i pjesma slične slave "Devojka na studencu".

Na ceremoniji zatvaranja 49. "Brankovog kola" nastupili su i daroviti mladi pjesnici, inače đaci najstarije Karlovačke gimnazije.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" jedna je od najstarijih pjesničkih nagrada u Srbiji i regionu. Traje već 53 godine, a na samom početku dodjele, daleke 1967. godine uručeno je šest nagrada.

Među dosadašnjim dobitnicima su Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Dara Sekulić, Dragan Kolundžija, Raša Popov, Novica Tadić, Milan Nenadić, Darinka Jevrić, Vojislav Despotov, Stevan Tontić i Đorđo Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana