Uništena arhivska građa u Doboju

Aleksandra Glišić
Uništena arhivska građa u Doboju

Banjaluka - Kancelarije i depoi Arhiva Republike Srpske u Doboju i Zvorniku nisu poplavljeni, ali je arhivska i registraturska građa na dobojskoj teritoriji grada u potpunosti uništena u poplavama.

Potvrdio je ovo pomoćnik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić koji je poslije velikih poplava sa kolegama obišao brojne institucije u opštinama i gradovima Srpske.

- Sreća je da su arhivska građa, fondovi i zbirke, koji se čuvaju u kancelarijama i depoima Arhiva RS van Banjaluke potpuno sačuvani - kaže Stojnić.

Dodaje da su na teren izašli 19. maja, a bili su u Doboju, Prijedoru, Novom Gradu, Čelincu, Kotor Varošu, Bijeljini i Šekovićima.

Stručnjaci Arhiva Republike Srpske obišli su institucije u poplavljenim opštinama i gradovima kako bi utvrdili kolika je šteta pričinjena.

- Detaljnije informacije nije moguće dati zbog nedovoljnog broja zaposlenih stručnih radnika, koji bi obišli sve institucije poplavom pogođene - kazao je Stojnić.

Naglašava da je sačuvana arhivska i registraturska građa Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske - Područne jedinice u Doboju, jer se nalazila na drugom spratu zgrade u kojoj je smještena.

Sačuvana dokumenta

- Pozitivno je to što je arhivska i registraturska građa institucija od lokalnog i republičkog značaja na teritoriji grada Prijedora, opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica sačuvana - kaže Bojan Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana