Uglješa Kesić, pjesnik, za “Glas Srpske”: Književnost za djecu treba da poduči i zabavi

Milanka Mitrić
Foto: stupljene fotografije

Moja prva zbirka pjesama za djecu “Vilenjak Jan” je dugo rasla u meni i sama zbirka predstavlja nastavak djetinjstva mene i moje generacije kojoj je rat prekinuo bezbrižno odrastanje.

Ovako je razgovor za “Glas Srpske” započeo banjalučki pjesnik Uglješa Kesić, osvrćući se na svoju najnoviju zbirku pjesama “Vilenjak Jan” i na njen nastanak.

- Poezija je bila duboko skrivena u meni zahvaljujući svim divnim lektirama koje sam pročitao u školi, tako da jednostavno se desilo buđenje jedne davno skrivene bajke koja je dugo spavala u mom srcu - rekao je Kesić.

GLAS: Kakvim temama se bavite u zbirci? I za koje teme smatrate da su važne i treba da budu redovno uvrštene u književnost za djecu?

KESIĆ: U zbirci “Vilenjak Jan” bavim se svim onim lijepim temama koje svi trebamo da poštujemo i da ih se pridržavamo - a to su: ljubav, prijateljstvo, pomaganje drugima koji su u nevolji i jednostavno svim onim temama koje su univerzalne za lijepo i zdravo odrastanje. Svakako da treba da ih se uvrsti u dječiju književnost, jer svi smo svjedoci da se u današnje vrijeme vrednuju nekakve druge stvari, a da su ovakve normalne stvari jednostavno gurnute u zapećak. Ne dozvolimo da nam se djeca izgube u današnjem svijetu drugačijih vrijednosti!

GLAS: Koliko je značajno da književnost za djecu bude i zabavna i edukativna i da li je dovoljno stavljen akcenat na to?

KESIĆ: Svakako je da je jako bitno da književnost za djecu bude zabavna i edukativna, jer ja kao prosvjetni radnik jednostavno znam kako djeca dišu, šta vole, a šta ne. Književnost, tako i nastava, treba da bude edukativna jer na taj način ostavljamo djeci u nasljeđe sve ono što je dobro i vrijedno. Naravno, koliko edukacija toliko je važno da književnost bude i zabavna, jer djeca su osjetljive dušice i do njihovog srca, a i njihove pažnje, može se doći samo ako je književnost zabavna i ako im drži pažnju. I najbitnije, da bi došao do dječijeg srca jako je bitno da im ponudiš vlastito srce.

GLAS: Koliko je književnosti u ovom trenutku posvećeno najmlađim čitaocima i kada biste mogli da izdvojite autore ili djela, koga biste posebno preporučili?

KESIĆ: Književnost za djecu postoji i živi - što mi je jako drago i zbog toga sam ponosan. Ovom prilikom bih spomenuo i moga prijatelja Berislava Blagojevića i njegovog Gagarina, Šimu Ešića, Ismeta Bekrića, Ljubivoja Ršumovića i ostale. Takođe ovom prilikom bih pozvao sve 6. novembra u Banski dvor na promociju “Vilenjaka Jana” u 19 časova. To neće biti samo promocija knjige nego i vječnog prijateljstva, jer samu sam zbirku napisao u čast mog najboljeg prijatelja Saše Filipovića, kojeg mi bolest uze 7. decembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana