“Ubuntu guitar fest” u Banjaluci otvoren koncertom Jure Cerkovnika: Zvuk gitare spaja profesionalce i učenike

Milanka Mitrić
“Ubuntu guitar fest” u Banjaluci otvoren koncertom Jure Cerkovnika: Zvuk gitare spaja profesionalce i učenike

BANjALUKA - Zvuci gitare i laganih melodija stvorenih rukama jednog od najistaknutijih mladih slovenačkih gitarista Jure Cerkovnika otvorili su “Ubuntu guitar fest” u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Svi ljubitelji i poklonici zvuka gitare, ali i oni koji tek uče da stvaraju i sviraju, imali su priliku da uživaju uz Cerkovnika, ali i da nauče ponešto.

Manifestacija koju organizuje Asocijacija gitarista “102 žice” ima namjeru da okupi profesionalne muzičare te da kroz različita predavanja i takmičenja u okviru festivala pruži mladim muzičarima šansu i mogućnost za napredak.

- Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja predstavlja filozofiju života u kojoj je zajedništvo osnova za životni napredak svakog pojedinca i društva u cjelini. Nijedan čovjek ne može da se ostvari živeći sam, odvojen od zajednice. Ostvaruje se i napreduje samo u društvu. Kad svojim radom čini život zajednice boljim, i njegov život time postaje bolji. Festival dijeli istu viziju. Ovdje se tokom tri dana susreću ljudi iz gitarskog svijeta koji sarađuju i utiču jedni na druge, a potom i na publiku, čineći tako našu zajednicu boljim mjestom za život - naznačili su ranije organizatori festivala koji imaju želju da stvore manifestaciju koja će postati tradicionalna i održiva.

Dnevni program festivala obuhvatio je masterklasove, takmičenja, predavanje i promociju instrumenata.

Prvog festivalskog dana u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” održana su takmičenja prve i druge kategorije, kao i majstorske radionice, koje su održane i u prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Drugog festivalskog dana takmičili su se učesnici treće, četvrte i pete kategorije, te su održane majstorske radionice i predstavljanje instrumenata koje je vodio poznati graditelj gitara iz Banjaluke Zoran Kuvač.

Za masterklasove dnevnog programa festivala bili su zaduženi Goran Krivokapić, Jure Cerkovnik, Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Belma Tuzović-Mujkić, Medina Arnautović, Stevan Jović, Igor Motl, Sandra Santrač, Nataša Jokić, Violeta Lučić i Sunčica Trkulja.

- Masterklasovi su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat vremena provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi - dodali su organizatori.

Drugo veče bilo je predviđeno za koncert Gorana Krivokapića u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Festival će biti zatvoren večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske koncertom mladog gitariste Borisa Popovića, te predstavljanjem pobjednika takmičenja u kategoriji osnovnih i srednjih muzičkih škola i dodjelom nagrada. Koncert će početi u 18 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana