U Parizu počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je putem video linka svečano otvorio direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Govoreći o tome kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih, Gujon je rekao da je u vrijeme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom, a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, njegov otac istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući „Laš d'om “, koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević.

"Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji", rekao je Gujon, a saopštila Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Dodao je da bez tih saznanja možda ne bi osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima sa Kosmeta i da bi njegov životni put bio sigurno drugačiji.

"Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu“, rekao je Gujon.

Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, od 28. septembra do 2. oktobra, a okupiće oko 70 učesnika iz cijelog svijeta.

Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje „Singi Art - Mondo Kult“, a Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana