U narednih mjesec dana Beograd dobija spomenik Aleksandra Nevskog

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će u narednih mjesec dana u Beogradu biti postavljen spomenik velikom ruskom knezu, vojskovođi i svetitelju Aleksandru Nevskom, primjeru vladara koji je uspješno spojio vlast i duhovnost.

On je podsjetio da je nedavno posjetio Sankt Peterburg povodom obilježavanja 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, kao i da je delegacija grada Beograda prisustvovala otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

"Zato mi je drago da će u narednih mesec dana sličan spomenik biti postavljen i u Beogradu, u porti Crkve Aleksandra Nevskog", istakao je Radojičić za TV "Vesti".

On je podsjetio da je nedavno između Beograda i Sankt Peterburga potpisan Sporazum o saradnji, koji uključuje oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, saradnju iz oblasti ekologije, kao i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

Radojičić je napomenuo da se tokom posjete Sankt Peterburgu sastao i sa zamjenikom direktora muzeja "Ermitaž", sa kojim je razgovarao o načinu da se Beograđanima približi dio kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja koji ima više od tri miliona umjetničkih i istorijskih eksponata.

"Vodili smo razgovore da organizujemo izložbu eksponata Ermitaža u Beogradu, za čiju realizaciju će biti potrebno nešto više vremena, otprilike oko godinu dana, kao i o organizaciji Dana Ermitaža u Beogradu, što će podrazumevati sastanke stručnjaka iz Beograda i Sankt Peterburga u ovoj oblasti", naveo je Radojičić.

On je dodao da će se zajednički raditi na tome da se u dogledno vrijeme realizuju ovi dogovori, saopštila je pres-služba Grada Beograda.

"Ovo će biti vrhunski kulturni događaji za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu", rekao je Radojičić. Prema pisanju sajta "Rusija bijond", u Beogradu, na Dorćolu, biće postavljena bista kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog koju su izradili krasnodarski majstori.

Spomenik će biti postavljen ispred crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu. Bista je poklon Peterburga Beogradu povodom obilježavanja 800 godina od rođenja ove velike istorijske ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana