U Muzeju Kozare otvorena izložba “Tangente”

Srna
U Muzeju Kozare otvorena izložba “Tangente”

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba “Tangente”, autora Radmile Lizdek i Branka Milanovića, profesora sa trebinjske Akademije likovne umjetnosti, sa katedri vajarstva i slikarstva.

Milanović je prijedorskoj publici predstavio crteže, te kamene skulputure, a sve je objedinjeno pod nazivom “Geometrije”.

“Na crtežima je prikazana prirodna struktura stijena, vrijeme, taloženje. Korišten je kamen čije je porijeklo drugačije, postavljeno u kontekst vremena određenog materijala, površinske i dubinske rude”, pojasnio je Milanović.

On je rekao da je ovo njegova 14. samostalna izložba te da je počastvovan što izlaže u Prijedoru, gradu odakle potiče jedan od najveći srpskih vajara -Sreten Stojanović.

Dio izložbe koji nosi naziv “Život” djelo je Lizdekove, a riječ je o slikama, radovima na papiru te trodimenzionalnim objektima na kojima su vršene intervencije.

“Inspiracije je kamen. Prva asocijacija na Hercegovinu je kamen, odakle potičem i koji je neizbježan. Često potežem važnost slika koje ponesete iz djetinjstva. One vas poslije na neki način i opredijele kroz život”, rekla je Lizdekova.

Ona je dodala da je očigledno da se njihovi radovi nadopunjuju.

“Mi radimo sedam-osam godina zajedno na akademiji i imamo još nekoliko kolega sa kojima radimo grupne izložbe, što nam u ovo vrijeme dođe lakše i interesantnije, a opet svako sa svojom poetikom”, rekla je Lizdekova.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 23. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana