U Muzeju Kozare otvorena izložba autora Sare Marije Šiklune sa Malte

Srna

Prijedor - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba grafika pod nazivom “Šetnja u Prijedoru”, autora Sare Marije Šiklune sa Malte.

Kustos umjetničke zbirke ove ustanove Aleksa Milić potvrdio je da je saradnja sa ovom umjetnicom počela prošle godine, kada je Sara kao turista bila u posjeti Prijedoru.

“Sara je multimedijalna umjetnica iz Valete i digitalni mediji su nešto od čega ona počinje svoj rad bilo da su to kasnije grafike, instalacije, slike, kolaži ili crteži”, rekao je Milić.

On je dodao da su ovaj put to grafike izvedene u klasičnoj tehnici višebojnoj sito-štampi, nastale na osnovu predložaka fotografija napravljenih u Prijedoru prošlog ljeta.

Milić je potvrdio da je ovo samo početak saradnje budući da se već dogovara izložba njenih studenata sa Malte, a nije isključena ni saradnja umjetnika iz Prijedora sa umjetnicima te ostrvske zemlje.

Autor izložbe potvrdila je da je svoje šetnje gradom zabilježila foto-aparatom i da su to osnove njenih izloženih grafika, kao dio fascinacije načinima svakodnevnog života u različitim mjestima.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je istakao da je ovo vrhunac kulturnih zbivanja u gradu tokom ovogodišnjeg Kulturnog ljeta.

“Grad Prijedor će i dalje podržavati dolazak umjetnika ne samo putem konkursa, već kao i gostovanje umjetnika po pozivu, kao što je večerašnje gostovanje umjetnice sa Malte, čiji je dolazak i izložbu u Prijedoru podržalo Ministarstvo kulture i prosvjete sa Malte”, rekao je Miljuš.

Izloženo je 18 grafika koje će Prijedročani moći da pogledaju do 12. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana